Mame su zakon: Pozdravljamo produžetak porodiljskog odsustva, treba menjati i način obračuna naknade

Udruženje "Mame su zakon" pozdravilo je najavljeni produžetak porodiljskog odsustva.
Mame su zakon: Pozdravljamo produžetak porodiljskog odsustva, treba menjati i način obračuna naknade
Foto: Pixabay
Ocenjuju da je to mera koja će u mnogim porodicama olakšati usklađivanje rada i roditeljstva.

"Ako uzmemo u obzir da je polazak u vrtiće omogućen tek nakon što dete napuni godinu dana, da se nove grupe formiraju tek od septembra, iako se upis vrši u maju, te da odsustvo sa posla u praksi za zaposlene žene traje 11 meseci, ovakva mera svakako znači da su nadležni dobro razumeli problem koji postoji sa usklađivanjem rada i roditeljstva koji se na ovaj način jednostavno rešava", navode u tom udruženju.

Ističu i da je, da bi ove mere dobile pun smisao, potrebno izmeniti i način obračuna nadoknada tokom perioda nege deteta, tako da nijedna porodilja ne dobija nadoknade manje od republičkog minimalca.
 
"Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom su verovatno najčešće izmene propisa, te se iskreno nadamo da će uskoro doći trenutak da se i ova mera upotpuni", kažu u ovom udruženju.
 
Ministarka za brigu o porodici Darija Kisić Tepavčević izjavila je ranije danas da očekuje da će sredinom godine biti usvojen zakon po kome se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci.
 
Za drugo dete porodiljsko odsustvo biće produženo sa 15 na 18 meseci.
  • Radmila

    23.02.2023 18:12
    Produžetak porodiljskog
    Moja ćerka je već na porodiljsko on oktobra prošle godine da li i za nju važi taj produžetak hvala
  • Ana

    05.01.2023 14:26
    Prva trudnoca sa blizancima
    Ne razumem bas najbolje i ne znam inace koliko je do sada bilo porodiljsko sa blizancima.Termin nam je krajem marta prva i to blizanacka trudnoca koliko bi trebalo porodiljsko biti onda?
  • Ana

    02.01.2023 16:30
    @emilija isto se pitam...danima citam tekstove i nije mi jasno da novinari tako samo copy/paste...procitajte Zakon o radu i videcete da je za drugo dete 12 meseci ukupno, a ne 15. I nije mi vazno hoce li biti 15 ili 18 za drugo dete, samo neka povecaju, jer ja necu moci da uskladim posao i da sacekam septembar i adaptaciju za vrtic...jednostavno, ni sa koriscenjem celog godisnjeg odmora, nemam dovoljno dana...jedino da dam otkaz i sta sam onda napravila sebi od zivota...savet buducim roditeljima, planirajte radjanje deteta u drugoj polovini godine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.