Analiza: Vazduh u Srbiji prekomerno zagađen

Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) saopštila je da je u 2022. godini vazduh u "zonama" Srbija i Vojvodina bio prekomerno zagađen.
Analiza: Vazduh u Srbiji prekomerno zagađen
Foto: Pixabay

Po broju dana sa prekoračenjem srednjih koncentracija PM čestica prednjačili su Užice, Popovac, Valjevo i Novi Pazar.

U analizi te organizacije se navodi da je više od 100 dana sa prekoračenjem tih koncentracija zabeleženo i na mernim stanicama Smederevo-Radinac, Beograd-Zemun TB, Kosjerić i Pirot.

Naveli su i da državni monitoring u kontekstu praćenja koncentracija PM čestica u realnom vremenu pokriva 12 od 29 gradova sa više od 50.000 stanovnika, kao i da oko 20 odsto stanovnika Srbije živi u opštinama u kojima nema nikakvog monitoringa kvaliteta vazduha.
 
Nacionalna ekološka asocijacija je upozorila i da više od 95 odsto stanovništva Srbije živi u zonama u kojima srednje godišnje vrednosti PM2.5 čestica, koje su kako se navodi, najopasnije po zdravlje, prelaze vrednost koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.
 
"U publikaciji Instituta za zdravstvene efekte iz septembra 2022. godine naveden je podatak da godišnje u Srbiji premine pre vremena 12.700 ljudi usled dugogodišnje izloženosti zagađenom vazduhu", piše u analizi.
  • Sale

    01.01.2023 19:22
    Borba
    Strašno! Postaćemo ekološke izbeglice.
  • Servia

    01.01.2023 18:31
    Ma otkud.. nas tigar ima škrge

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.