Ispraćaj Dejana Tiaga Stankovića u utorak na Novom groblju u Beogradu

Pisac Dejan Tiago Stanković biće kremiran u utorak, 3. januara na Novom groblju u Beogradu, saopštila je izdavačka kuća Laguna.
Ispraćaj Dejana Tiaga Stankovića u utorak na Novom groblju u Beogradu
Foto: Beta/AP

Dejan Tiago Stanković preminuo je 21. decembra u 58. godini u Lisabonu.

Rođen je u Beogradu 1965. godine, gde je diplomirao arhitekturu kojom se nikada nije bavio, a nakon toga je živeo u Londonu i Lisabonu.

Prevodio je dela Ive Andrića, Dragoslava Mihailovića i Žozea Saramaga, da bi kasnije odlučio da i sam počne da piše, kako je rekao "kada je bio siguran da ima šta da kaže".
 
Pisao je na srpskom i portugalskom, a objavio je knjigu pripovedaka "Odakle sam bila, više nisam" i roman "Estoril", koji je preveden na više jezika, nagrađivan u Srbiji i Velikoj Britaniji, dok je u Portugalu ušao u školsku lektiru.
 
Njegov drugi roman "Zamalek", o sudbini i Kairu dobio je Nagradu Evropske unije za književnost 2020. godine.
  • LALA

    02.01.2023 08:10
    RIP Dejane!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija