U ustanove dolaze i nekompetentne medicinske sestre, do diplome stižu "prečicom"

Medicinskih sestara, koje su "prečicom" u privatnim medicinskim školama stigle do diplome, ima u skoro svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.
U ustanove dolaze i nekompetentne medicinske sestre, do diplome stižu "prečicom"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovako upozoravaju iz Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije.
Sagovornici "Novosti" iz zdravstvenog sistema navode da kadrovi koji dođu iz takvih škola, usled hroničnog manjka medicinskih sestara, treba da izvode najsloženije sestrinske intervencije i u primarnoj i u sekundarnoj i u tercijalnoj zdravstvenoj zaštiti. To je, kažu oni, problem od nacionalnog značaja, jer ugrožava zdravlje i bezbednost pacijenata.
Slabe kompetencije srednjeg medicinskog osoblja "stiču" se u privatnim medicinskim školama, jer se u njima ne poštuje plan prekvalifikacije koji podrazumeva da svaki kandidat mora godišnje obavezno da prođe između 20 i 30 časova prakse u zdravstvenim ustanovama. Takođe, treba položiti i 26 predmeta, a obavezno je i 35 nedelja vežbi. Da bi oni mogli da izađu uopšte na ispit, uslov je da odrade tu praksu.
 
Kod privatnika je, međutim, važna brzina sticanja diplome, a ne znanje, pa se zahtevi odrade po skraćenoj proceduri, a program prekvalifikacija traje svega šest meseci. I onda šansu za brzo sticanje diplome medicinske sestre vide frizeri, obućari, kuvari...
 
Ove škole su pred zakonom izjednačene sa državnim medicinskim školama u kojima prekvalifikacija traje dve do tri godine i to za one koji vredno uče.
 
"Ni lekar koji želi da se prekvalifikuje u medicinskog tehničara ne može da završi obuku za šest meseci, a njihova prekvalifikacija traje najmanje godinu dana. Lekari se na prekvalifikaciju upisuju kao svršeni gimnazijalci i moraju da prođu praksu koju nisu imali na fakultetu, kao što je, na primer, nega bolesnika", kaže za Novosti Radica Stojanović, doskorašnja direktorka Medicinske škole "Nadežda Petrović" u Zemunu.
 
Ona napominje da ova medicinska škola radi i prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, ali da za kratko vreme to nije moguće.
 
"Prekvalifikacija iz nesrodnih škola može potrajati i do tri godine, a kraća procedura koja traje oko šest meseci moguća je samo u slučaju prekvalifikacija iz srodnih struka, na primer iz babice u medicinsku sestru", pojašnjava ova profesorka.
 
Ona napominje da ova medicinska škola godišnje odškoluje oko 120 medicinskih sestara, a i interesovanje za upis je veliko.
 
"Ali ne odu svi koji završe odmah da rade, jer jedni nastave dalje da se školuju, drugi napuste struku pošto shvate da to nije za njih, a treći odu u inostranstvo", pojašnjava Stojanović.
 
Ona kaže da u njihovu školu redovno dolaze direktori klinika i traže medicinske sestre.
 
"Svi naši đaci prođu sve nastavne baze, Klinički centar, KBC "Bežanijska kosa", VMA... i izađu potpuno osposobljeni za posao", navodi sagovornica beogradskog lista.
 
Stručna javnost upozorava de će nestručni srednji medicinski kadar, ukoliko se nešto brzo ne promeni, u skorijoj budućnosti zauzimati 20 do 30 odsto mesta.
 
Kako bi ovaj problem pokrenuli s mrtve tačke u Udruženju medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije (UMSTBS) traže da se zakonom reguliše da svako ko želi da radi kao medicinska sestra mora da završi srednju medicinsku školu u trajanju od četiri godine. Prema njihovom mišljenju, prekvalifikaciju treba dozvoliti samo onima koji su već u medicinskoj struci, na primer laborantima, babicama ili stomatološkim sestrama.
 
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavci su u toku prošle godine, odnosno u periodu od 1. januara do 30. novembra tražili 953 medicinska tehničara. Na Birou je trenutno 1.376 nezaposlenih medicinskih tehničara, 3.694 medicinske sestre, dok posao čekaju 52 više medicinske sestre.
  • @od vrha do dna

    05.01.2023 15:11
    @@od vrha do dna
    04.01.2023 • 21:35
    IQ prosek Srbije manji od 50
    Blago tebi sto ti je bitnija sestra koja te pazi od onih koji joj naredjuju kako i sta da radi i cime raspolaze...s takvom pamecu i ove nekompetentne su vam previse, samouki veterinar bi bio sasvim odgovarajuc

    Pretpostavljam da nemas nikoga ko lezi u bolnici (neka tako i ostane) ali ako ti budes lezao zbog necega, da ces i onda govoriti "lako cemo za sestre" ili ako ti pukne cev u kupatilu pa ne budes mogao da dobijes hitno vodoinstalatera ces opet da kazes "ma lako cemo za to, nego ajde da dumamo o tome ko su nam ministri i nacelnici".
    Lako je vredjati i teoretisati, ali ovde se sistem i korupcija ocigledno nece menjati. Kao da mi to ne znamo da su na vrhu nekompetentni ljudi pa si nam ti sada svima otvorio oci, ali ko god da je taj ministar i nacelnik koji je tebi bitan, meni je ipak bitnija stvarna osoba koja je pored mene u bolesnickoj sobi svaki dan.
  • Milan M

    05.01.2023 08:44
    A privatni sektor ?
    A da li je neko proveravao kako su i sa kojim/kakvim kvalifikacijama došle medicinske sestre koje radi u privatnim klinikama ?
  • Biljana

    04.01.2023 23:12
    Случај чланска карта
    Две деценије рада и искуства у трецијалној установи УКЦ-а. Селиш се из града у град, тражиш премештај у ОБ и добијеш одговор да може само ако се учланиш у СНС.
    Образ чист, дала отказ, знање и искуство ми не могу одузети.
    Шта да вам кажем препуштени фризерима, куварима и осталом неквалификованом кадру.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija