Za vantelesnu oplodnju materijalom iz inostranstva prijavilo se 350 parova i žena bez partnera

Oko 350 parova i žena bez partnera prijavilo se od 10. decembra do danas za vantelesnu oplodnju s doniranim reproduktivnim materijalom.
Za vantelesnu oplodnju materijalom iz inostranstva prijavilo se 350 parova i žena bez partnera
Foto: Pixabay
"U ovom trenutku započeti su postupci sa domaćim doniranim materijalom, a sprovedena je i sva procedura i odobren uvoz jajnih ćelija iz Španije, tako da se čeka njihova isporuka Srbiji tokom januara", kazala je za Politiku direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.
Dodala je da se broj prijava povećava iz dana u dan i ocenila da je to dokaz da postoji velika potreba za vantelesnom oplodnjom.
Ona je navela da je do sada potpisan ugovor sa tri banke reproduktivnih ćelija, jednom iz Španije i dve iz Danske, kao i da su u toku pregovori sa jednom češkom.
 
Govoreći o potrebi za "uvozom reproduktivnog materijala", Radojević Škodrić je rekla da Srbija ima svoju banku, ali da je interesovanje bilo "gotovo nikakvo", odnosno da je za tri i po godine njenog postojanja uzeto pet uzoraka od muškaraca i da nije uzeta nijedna jajna ćelija.
  • Šta

    04.01.2023 15:25
    Bi
    Kod nas nema materijala? Ili ?
  • Обсервер

    04.01.2023 11:33
    Мала врата
    Очигледно сумњива работа и спрега државне Установе са нетранспарентним приватним бизнисом, који користи невољу појединаца, а да би спровео мутне работе. Како ово пролази испод радара релевантних државних органа ? Зашто о томе ћути Скупштина Србије ? Зашто ћути лекарска Комора ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija