U Srbiji više od 12.000 slepih i slabovidih

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da u Srbiji živi više od 12.000 slepih i slabovidih osoba.

Ministarstvo je najavilo da će i dalje nastojati da obezbedi veća sredstva za unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom, uključujući i republički i pokrajinski savez slepih i slabovidih.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana Brajevog pisma, navodi se da je 2022. godine za ta dva saveza i 45 lokalnih organizacija u njihovom sastavu, Ministarstvo opredelilo 30 miliona dinara, kao i pet miliona dinara za sportsko-rekreativne aktivnosti koje realizuju udruženja slepih i slabovidih.
Ministarstvo je navelo da je Brajevo pismo simbol pismenosti, obrazovanja i uključivanja u društvo, i podsetilo da je adaptirana i opremljena najveća biblioteka za slepe i slabovide na Balkanu "Dr Milan Budimir" u Beogradu.
 
U saoštenju su pomenute i aktivne mere zapošljavanja i podsticanja kojima se podržava zapošljavanje slepih i slabovidih osoba.
 
Brajeva azbuka koja se koristi od 1824. godine je taktilno predstavljanje alfabetskih i numeričkih simbola pomoću šest tačaka za prikaz svakog slova i broja, čak i muzičkih, matematičkih i naučnih simbola, a nazvana je po francuskom pronalazaču tog pisma - Luju Braju (1809-1852).
  • Dragan

    04.01.2023 19:45
    Ah
    Laž.Pre godinu dana na račun RFZO olerisao kataraktu na oku.Kad su i,vadili rekli da je ostalo zamućenje i da za godinu dana dođem i platim ponovno lasersko skidanje zamućenja.A sad je pozamašno i za drugo oko.
  • Realista

    04.01.2023 17:44
    funkcionalni slepci
    Ti što su medicinski slepi i slabovidi imaju opravdanje ali šta ćemo sa 2 miliona mentalnih slepaca koji bazaju zemljom Srbijom i unazađuju je svakih 4 godine na izborima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija