Ladurner u nemačkom listu Cajt: Srbija vodi politiku koja šteti EU, regionu i Srbima

Predsednik Srbije vodi politiku koja šteti Evropskoj uniji, regionu i samim Srbima, objavio je nemački list Cajt (Zeit) u komentaru novinara Ulriha Ladurnera.

Novinar piše i da treba zamrznuti kandidatski status za pristup EU i fondove Srbiji dok se ne uvedu sankcije Rusiji i ne počnu ozbiljni pregovori sa Prištinom.

"Kada se priča o uzrocima, često se zalazi u sitnice balkanske politike, registarske oznake, lične dokumente i ostale banalnosti. To je skretanje pažnje, dim koji treba da sakrije suštinu. A suština je dramatična omaška EU u ovom regionu", ocenio je u komentaru novinar Ulrih Ladurner.
Dodao je i da godinama, naime, EU sledi politiku koja se može sažeti ovako: "Srbija je najveća država Zapadnog Balkana. Bez Srbije nema stabilnosti regiona. Ako ona pristupi Uniji, silom svoje teže će povući i ostale države Zapadnog Balkana".
 
"Zato se teži dobrim odnosima sa tom zemljom, bez obzira ko vlada u Beogradu", navedeno je u tekstu.
 
Posledica je, smatra autor komentara u Cajtu, to da je EU godinama gledala kroz prste Aleksandru Vučiću.
 
Brisel je "uglavnom ćutke" posmatrao kako Vučić "sistematski podriva krhku srpsku demokratiju, slabi civilno društvo, podjarmljuje štampu, marginalizuje opoziciju i tako faktički postaje".
 
Ladurner u komentaru dodaje da se Vučić na početku pandemije "poput lakeja" bacao pred noge kineskog predsednika Si Đinpinga, te "poput berserkera" kidisao na EU. 
 
On podseća da Vučić i danas odbija da uvede sankcije Rusiji.
 
"Tu je i najvažnije - upravo Vučić uvek iznova podgreva konflikt sa Kosovom kako bi iz toga izvukao politički kapital. To je providna, opasna igra. Time on ne rizikuje samo nasilne sukobe, već blokira integraciju Zapadnog Balkana u EU. S obzirom na dugu listu grehova, valja još jednom podsetiti: Srbija je kandidat za EU. A predsednik te zemlje svesno vodi politiku koja šteti EU, regionu, ali i samim Srbima. Tome se mora stati u kraj", navodi on.
On podseća se da je Srbija jesenas promenila svoju viznu politiku kad je iz Brisela i Berlina zaprećeno sankcijama.
 
"Kažnjavati Srbiju – naravno da to zvuči oštro i zloćudno imperijalistički, ali EU je posebno prošle godine i to ne svojom voljom naučila da će biti shvataćena ozbiljno samo ako je oštra i spremna da drugima nanese bol. Ne radi se o kažnjavanju Srbije, već o tome da Aleksandar Vučić mora da plati cenu svoje politike. Ako se ne priključi sankcijama protiv Rusije, ako ne prekine da podgreva konflikt sa Kosovom, ako ne sedne za sto da počne ozbiljne pregovore sa Kosovom – onda bi kandidatski status Srbije trebalo zamrznuti i okončati finansijsku pomoć EU", smatra autor komentara na portalu nemačkog Cajta.
  • Miško

    05.01.2023 08:36
    Šta ima neki Nemac da nam objašnjava? Vidimo mi i sami da korupci cveta, lažovi donose odluke, narod siromaši a omladina je bez pravca i cilja. Ali nama tako odgovara, jer se bolje krade!
  • Nina

    05.01.2023 08:34
    Sebična kritika
    Pravo lice EU
    Potrebni su im energenti, jeftina sirovina, radna snaga....
    migracija intelekta i znanja sa što manje ulaganja...kontrola i ..
    I poslušani za sve demokratske odluke uz benefite....
    To je ili nije demokratija ?
    S druge strane mi (siromašne zemlje )
    nesposobni,korumpirani, poltroni ,bez poštovanja prema zakonu,znanju, profesiji , čoveku, večito ispružene prosjačke ruke ...
    podeljeni na Kurte i Murte...

    Treba samo odlučiti šta želimo....
    A onda ćemo znati koji pravac da sledimo...


  • ex chapman

    05.01.2023 08:14
    90e
    vas mogu jedino - psovati...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija