Badnji dan i Božić: Šta sve rade porodice koje poštuju običaje?

Vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas obeležavaju Badnji dan, koji je i poslednji dan božićnog posta.
Badnji dan i Božić: Šta sve rade porodice koje poštuju običaje?
Foto: Pixabay

Badnji dan ime je dobio po badnjaku koji se na taj dan seče i pali.

Običaji

Već u ranu zoru, pucanjem iz pušaka i prangija, objavljuje se odlazak u šumu po badnjak, koji seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin, u rano jutro, pre izlaska sunca.

Zavisno od krajeva, birani su različiti badnjaci. U istočnoj Srbiji biran je cer, na zapadu, zavisno od kraja, su to hrast ili bukva, dok se u smederevskim selima ne seče drvo za badnjak, već grana hrasta.
 
Pred veče, domaćin unosi badnjak i slamu u kuću, a domaćica otvara i obraćajući se badnjaku govori: "Dobro veče, badnjače!".
 
Domaćin stupajući desnom nogom preko praga unosi badnjak u kuću i pozdravlja ukućane, dok ga domaćica dočekuje sipajući po njemu žito iz sita.
 
Po unošenju badnjaka, domaćin ili domaćica, unosi slamu i raznosi je po celoj kući, a posebno na mesto gde će biti postavljena večera.
 
Na treći dan Božića, na praznik Svetog Stefana, ova slama se po običaju nosi u obor, štalu ili ambar, a njome su i obavijali voćke da bi bolje rodile.
 
Posipanje žitom na Badnji dan i Božić simbolizuje žito koje je Majka Božja, kada joj se rodio sin, bacala stoci koja je bila u štali da stoka ne bi grizla slamu na kojoj je Hrist ležao.
 
Slama u domu se tumači kao sećanje na to da se Isus Hrist rodio na slami, u Vitlejemskoj pećini.
  • Andreja

    06.01.2023 23:25
    @Andreja
    Da li se na Badnje veče pustaju gosti u kuci. Voleo bih rado opsirniji odgovor da cujem od nekoga.
  • Kaja

    06.01.2023 17:37
    @Mileusnić
    Niko ne spori istoriju, ja samo kažem da živimo u AP Vojvodini i da je to zvanični naziv. Nema potrebe da Vojvodinu nazivamo Severom Srbije. Jeste Vojvodina na severu Republike Srbije, to niko ne spori, ali se ne zove Sever Srbije.
  • Kaja

    06.01.2023 16:56
    @Sever Srbije
    Žao mi je što niste razumeli. U Vojvodini je uvek bilo mesta za sve, i biće i u buduće, potrebno je samo malo više poštovanja prema drugim ljudima. Pozdrav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.