Srbija dala osam miliona dolara za zgradu u Njujorku, u njoj će biti Stalna misija pri UN

Republika Srbija kupila je novi dom za svoju Stalnu misiju pri Ujedinjenim nacijama, u gradskoj kući na Marej Hilu, koju je dizajnirala arhitektonska kompanija "McKim, Mead & White".
Srbija dala osam miliona dolara za zgradu u Njujorku, u njoj će biti Stalna misija pri UN
Foto: Google maps
Srbija je ovu petospratnu rezidenciju s početka 20. veka kupila za 7,9 miliona dolara, prema evidenciji gradske imovine koja je podneta u utorak, 3. januara. Kako piše Njujork post, rezidencija, poznata kao kuća Tomasa i Feni Klark, bila je u vlasništvu Kluba kolekcionara od 1937. godine, prenosi Blic.
Podsetimo, kupovina nove rezidencije Stalne misije pri UN dolazi nakon što je krajem septembra prodata nekadašnja vila u kojoj se nalazila Stalna misija pri UN Jugoslavije, za 50 miliona dolara.
Prodavci Titove vile su pet država naslednica bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija, a vilu je kupila kompanija s adresom u Njujorku.
 
"Novi vlasnik upravo je kupio značajan deo istorije Njujorka. Predsednik bivše SFRJ Josip Broz Tito je, iako komunista, imao veoma dobar ukus za nekretnine", izjavio je agent kompanije Daglas Eliman, koji je zaključio posao.
 
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je u februaru 2022. da na osnovu Aneksa B Sporazuma o sukcesiji imovine nekadašnje SFRJ u inostranstvu, Republici Srbiji pripada nepunih 40 odsto novca od prodaje zgrade stalne misije u Njujorku.
 
Prema oglasu za prodaju koji je ranije objavljen, vila je sagrađena na četiri nivoa, i ima dva krovna sprata, 18 soba, šest kupatila i vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji.
 
"Njujork post" piše da je Srbija trenutno u pregovorima da kupi još jednu zgradu, dok su se u međuvremenu zvaničnici uselili u novu.
  • Zebra

    07.01.2023 23:33
    Srbija daje gomilu našeg novca vladajucoj družini. Da oni mogu imati licne vozače i aute po 100.000€ dok prosek sa platom jedva nedelju sastavi!
  • Joca

    07.01.2023 14:00
    Vila je prodata za 50 miliona, od toga je srbiji pripalo malo manje od 20 miliona. Ovu novu zgradu su kupili za 8 miliona. Zna li neko gde se denuo ostatak?
  • Hm

    07.01.2023 10:55
    Najbolje
    Za sebe samo najbolje, ne zale novac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.