Stojanović: Vučić se pravi da je Tito, da je ovo Hladni rat, a da je ovo Jugoslavija

Istoričarka Dubravka Stojanović ocenila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima grandioznu sliku sebe samog i da mnogi problemi proističu iz načina na koji on sebe vidi.
Kako je Stojanović rekla za N1, veliki problem je što Vučić stvari zaista pokušava da rešava praveći se da je Tito, da je ovo Hladni rat, a da je ovo Jugoslavija.
Stojanović je, komentarištući poslednja zbivanja na Kosovu i prikazivanje snimka iz bolnice dečaka koji je ranjen kod Štrpca, rekla da je to "brutalan prstup" i zloupotreba, a da su u najtežoj situaciji Srbi.
"Potpuno brutalan pristup pojedincu, malom čoveku, jedna zloupotreba do krajnjih granica ljudskog života, ono što je sigurno je da su u tim zloupotrebama u najtežoj poziciji upravo Srbi. Situacija je gotovo nerešiva, to traje 40 godina, možda traje i od demonstracija 1968. možda traje više od 50 godina, traje i od Balkanskih ratova, i od Austrijsko-turskih ratova, a sukob na terenu traje, proizvodi se, vlada se uz pomoć tog sukoba, u zavisnosti od pitanja čije je Kosovo, vlasti zloupotrebljavaju taj sukob i ta različita razumevanja pitanja čije je Kosovo", rekla je Stojanović za N1.
 
Prema njenim rečima, "Aleksandar Vučić pre svega ima tu grandioznu sliku sebe samog".
 
"To je za početak taj problem koji mi svi imamo ovde, mnogi problemi proističu iz načina na koji on sebe vidi, veliki problem je što on stvari zaista pokušava tako da rešava, često se pravi da je Tito, da je ovo Hladni rat, da je ovo Jugoslavija", rekla je Stojanović.
 
Vučić, prema njenim rečima, misli da je rešenje u ovoj situaciji nesvrstanost i "ne razume da ovo nije jedna takva situacija, da ovo nije Hladni rat, da je ovo situacija u kojoj morate da odredite svoju stranu i da za to plaćate određenu cenu".
 
"On misli da može da prevari šibicarski i istok i zapad i da na taj način igra tu igru. Mislim da ne može, mislim da to nije taj istorijski trenutak. Veliki problem je što je on ovde već 10 godina, što je situacija sve lošija, ekonomska, sloboda medija, stanje u skupštini, izbori u koje niko ne veruje, situacija se drastično pogoršava, tako da gledajući danas – mislim da u istoriji neće zaslužiti dobru ocenu", rekla je istoričarka Dubravka Stojanović.
  • S. O. S. 820044

    11.01.2023 03:00
    Odgovor na ko koga poznaje!
    Sa Dubravka sam zajedno studirao ona je bila pre godinu dve a s obzirom da več na trećoj godini je ostajalo malo studenata dobro smo se svi znali. Drugo AV-a znam negde od max 1992 do 2008 čak smo bili i na frontu formalno u istoj jedinici.Ali ne u isto vreme. Ova opozicija će teško da ga skine biće opet "strani faktor" kao i 05.10.2000.
  • n

    10.01.2023 21:37
    @Mad Hatter
    Argument za sta??? Ona ovde govori da je "brutalno" i gore to sto su prikazali snimak da je na dete pucano,od same cinjenice da je to ucinjeno i to od strane odrasle osobe - kosovskog policajca koji bi trebalo da ih stiti a ne da puca na njih.
    Selektivnost po pitanju morala i ljudskih prava, ne daje kredibilnost ovoj profesorki ni jednom drugom intelektualcu poput nje. Ako vec ne zeli da ispadne "Nacionalista" pa da kaze da su prava Srba na Kosovu ugrozena jer nije u skaladu sa agendom,onda neka bar cuti. Postenije je.
  • Dejan Đurić

    10.01.2023 14:52
    Bravo profesorka, a neobrazovani SNS nitkovi mogu samo da laju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.