Stejt department kritikovao Vučića jer je Džozefa nazvao albanskim botom i barabom: "Prljave metode"

U demokratskim društvima nema mesta prljavim metodama protiv građana, poput onih upotrebljenih protiv Edvarda Džozefa, saopštilo je na Tviteru odeljenje američkog Stejt departmenta za Evropu i Aziju.
Uz objavu podeljen je i tvit samog Džozefa, predavača na Univerzitetu "Džons Hopkins" i bivšeg diplomate, u kojem navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo teške, neutemeljene optužbe na njegov račun gostujući na jednoj od srpskih televizija 30. decembra.
Stejt department je dodao u saopštenju da nezavisni glasovi i organizacije civilnog društva promovišu odgovornost i transparentnost.
"Cenimo one koji grade mirno društvo na Zapadnom Balkanu", navedeno je, a uz tvit je podeljena i Džozefova fotografija u društvu zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta Gabrijela Eskobara.
 
Aleksandar Vučić je prošle sedmice na TV Prva nazvao Džozefa, nekadašnjeg zamenika šefa Misije OEBS na Kosovu, "albanskim botom" zbog onoga što je rekao ranije tog dana u intervjuu za Radio slobodna Evropa.
 
Nazivajući Džozefa "barabom", Vučić je tokom razgovora u studiju srpske televizije izneo da ovaj poznavalac prilika na Balkanu dobija "mnogo para od albanskog lobija", ali dokazima nije potkrepio takvu tvrdnju, navodi RSE.
 
Džozef je, između ostalog, povodom barikada kojima su grupe lokalnih Srba skoro pune tri sedmice blokirale putne pravce na severu Kosova, istakao da Vučić "manipuliše sa SAD i EU".
 
Takođe je naveo da će zatišje na Kosovu, nakon odustajanja od barikada, potrajati "sve dok Aleksandar Vučić ne zaključi da mu je opet potrebna kriza na Kosovu".
 
Nakon Vučićevih optužbi preko Tvitera je odgovorio da je izneta "potpuno lažna tvrdnja" o navodnim finansijskim vezama njega i "albanskog lobija".
 
"Vučić nema dokaze kojima bi potkrepio svoje ozbiljne optužbe jer takve veze nema i nikada nije postojala. Moji stavovi su proizvod desetak godina rada na terenu, u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine", napisao je Džozef.
 
On je dodao da je uvredama i ličnim napadom na njega Vučić još jednom pokazao svoj karakter.
 
"'Nepristojan' je učtiva srpska reč za Vučićevo zlovoljno ponašanje. Diplomate treba da poštuju funkciju predsednika Srbije. Njenog nosioca? Ne toliko", istakao je Džozef.
  • Dejan

    12.01.2023 09:42
    Farsa
    Vucicev mali igrokaz za djake i vojnike, na povrsini je radikalski sovinista a ispod zita je sve predao Siptarima na KiM od jezera Gazivoda do elektro-energetskog sistema i licnih karata, a sada su mu toboz tablice problem koje Srbi na jugu KiM odavno moraju da koriste pod pritiskom lazne drzave.
  • Vojislav

    11.01.2023 19:18
    Džozef....Amerikanci....?!?
    Kakvi divni ljudi. Pozdravili ih Indijanci, Vijetnamci, Iračani, Avganistanci, Libijci, Japanci........Srbi i svi oni kojima su svojim sabljama jašući na napalm i ostalim bombama doneli slobodu, demokratiju, blagostanje i sve ostalo što podrazumeva jednobraznost u stavovima. Da sam nevaspitan rekao bih im Srpski ko su i šta su.
  • Balkan

    10.01.2023 21:05
    @Dar, mi smo vec ukopani jer slicnih izjava je vec bilo samo izgleda sada malo cesce izlete, a narod tapse kako im je g. Vucic odbrusio, pa kada narod jednoga dana izadje iz ovog Rijalitija na svim nivoima, mozda ce razumeti sta mu se dogadjalo i zasto. Ziveli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija