FOTO: Napravljena replika prve od ukupno 20 kruna srpskih srednjovekovnih vladara

Ministarstvo kulture objavilo je da je u okviru projekta Istorijskog muzeja Srbija završena replika krune despota Stefana Lazarevića, urađena na osnovu freske iz crkve Svete Trojice manastira Manasija
Kako je Ministarstvo navelo, projektom je planirana izrada više od 20 kruna srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki.
"Završene replike kruna, ali i one koje će u narednom periodu biti izrađene, biće deo stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije, koji će svoj novi dom dobiti u nekadašnjoj zgradi Glavne železničke stanice u Beogradu", navelo je Ministarstvo.
 
Istorijski muzej Srbije pokrenuo je sa svojim spoljnim saradnicima projekat izrade idealnih rekonstrukcija kruna srednjovekovnih srpskih vladara koje će biti prikazane javnosti u budućoj stalnoj postavci Muzeja.
 
Navodi se da je krunu despota Stefana izradio filigranista Goran Ristović Pokimica na osnovu freske i da je izrađena od pozlaćenog srebra, opsidijana, turmalina, akvamarina, ametista, uzgajnih rubina i safira i slatkovodnih bisera.
 
On je izradio i idealnu repliku kralja Milutina od pozlaćenog srebra, rubina, safira, ametista, lapis lazulija i bisera na osnovu freske iz manastira Studenica, kao i repliku krune cara Dušana. 

Teme

Kruna
  • 002211

    12.01.2023 08:26
    Ceo svet plovi u punom jeku budućnosti i kulture, a mi i dalje izrađujemo krune srpskih vladara iz Srednjeg veka u ogromnom novčanom iznosu. Joj, glava će mi eksplodirati zbog ovog apsurda, iluzornosti, sirotinje, nebuloze, bahatosti...
  • Лили

    10.01.2023 15:45
    Не разумем
    Не разумем шта је спорно у намери да оживимо наше културно-историјско наслеђе? Сваки народ истражује, вреднује и негује своју традицију, имали смо краљеве, учествовали у историји Европе, исписали неке важне странице историје, зашто не би направили реплике круна, изложили их и наставили да се даље бавимо својом историјом?
  • nije Mile veverica

    10.01.2023 13:56
    treba
    U vreme kad su vladali svakako su krune bile u upotrebi. Ne u svakodnevnoj upotrebi ali su ih imali. One su bile i način iskazivanja moći, umetničkog dostignuća dvorskih draguljara ali i skromnost onog ko nosi tu krunu. Svakako nismo bili toliko bogati kao pojedine kolonijalne imperije. Shodno tome i krune su bile izrađivane.
    Koliko će se moći verno izraditi rekonstrukcija to je pitanje. Freske su rađene i na osnovu umeća freskopisca da ispoštuje vizantijski način freskopisanja. Tu se malo i razlikovalo od originala, sigurno.

    Ali ovaj projekat će svakako nadživeti sve nas i to je sasvim u redu da se izradi. Svaka nacija na sve načine pokušava očuvati deo svog identiteta. Ovo je sigurno jedan od njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.