Bivalentnu vakcinu primilo 1.800 građana, najviše u Novom Sadu i na Novom Beogradu

Od početka primene bivalentne vakcine Moderne do sada je u Srbiji ovo cepivo primilo 1.847 građana, rečeno je za današnju Politiku u Institutu za javno zdravlje Srbije.
Bivalentnu vakcinu primilo 1.800 građana, najviše u Novom Sadu i na Novom Beogradu
Foto: 021.rs
Najviše doza dato je u domovima zdravlja "Novi Sad" i "Novi Beograd".
Vakcina je od 26. decembra dostupna građanima Srbije na vakcinalnim punktovima domova zdravlja, a preporučuje se starijima od 50 godina sa hroničnim bolestima, zdravstvenim radnicima, zaposlenima i korisnicima domova za stare, ali je mogu primiti i svi stariji od 12 godina, piše list.
Bivalentna vakcina se za sada daje isključivo kao buster doza osobama koje su ranije primile najmanje dve doze. Uslov za vakcinaciju je da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv kovida, rekao je epidemiolog Instituta Vladan Šaponjić.
 
U Institutu ističu da ne postoje preporuke za ponovnu vakcinaciju osoba koje su kao buster dozu primile bivalentnu vakcinu. 
  • Ivan

    10.01.2023 12:22
    Kada će i da li će u Srbiju stići bivalentne vakcine BA.4/BA.5 koje se primenjuju u SAD i EU? Možda bi njih primilo više ljudi.
  • Deks

    10.01.2023 11:49
    Zašto ova vakcina nije dostupna u svim domovima zdravlja kao vakcina protiv gripa već samo u malom broju domova zdravlja? Takav je bar slučaj u Subotici. Zar nadležnima nije stalo do zaštite svih stanovnika? Od Covid-a se i dalje umire.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.