U Beograd stiže Derek Šole - "strašno važan čovek": Šta se očekuje od njegove posete

U Beograd danas stiže viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole. Strašno važan čovek, rekao je predsednik Srbije.
Od Aljbina Kurtija tražio je da odloži kažnjavanje vlasnika automobila sa srpskim tablicama. Tada je Derek Šole postao poznat srpskoj javnosti, svetskoj mnogo ranije.
Iz 30 godina duge karijere izdvaja se rad sa tvorcima američke spoljne politike prema bivšoj Jugoslaviji, Siriji, Rusiji. U njegovoj biografiji piše i da je bio glavni pisac govora Ričarda Holbruka, nekadašnjeg američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama.
"Ozbiljan, posvećen, mlad, pametan čovek. Verujem u stvaranje boljih odnosa sa SAD. Videćemo kako će to ići. Neće biti lak razgovor, ali verujem da možemo da razgovaramo", rekao je Vučić.
 
O čemu će razgovarati sa srpskim zvaničnicima iza zatvorenih vrata nije poznato, sem onoga što je zvanično najavila američka administracija - od energetike do dijaloga sa Prištinom. 
 
"On je savetnik ali u rangu podsekretara, dakle, odmah posle državnog sekretara kada je reč o diplomatskom rangu. Imajući u vidu da je to visok rang, ova poseta dobija na značaju i podrazumeva se da će poruke koje donosi imati težinu, što ne znači da će te poruke biti drugačije nego do sada", kaže za RTS docent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić.
 
Na jednu poruku računa premijerka Srbije.
 
"Nemam nikakva očekivanja, ni dobra, ni loša. Jedino što mislim da je važno je obećanje Sjedinjenih Američkih Država da će u januaru krenuti formiranje Zajedinice srpskih opština. To bi bilo jako dobro, to bi bila primena Briselskog sporazuma", kaže premijerka Ana Brnabić.
 
Izvori lista Danas u diplomatskim krugovima kažu da će prva diplomatska poseta Beogradu Dereka Šolea biti jedna od najvažnijih u proteklih par meseci, jer ukazuje da se saradnja Srbije i SAD podiže na viši novo, a posle nje bi i Beogradu i Prištini, ali i posrednicima u razgovorima dve strane, stvari oko budućnosti dijaloga trebalo da budu jasnije.
 
Sagovornici beogradskog lista ukazuju da je Šole savetnik državnog sekretara Entonija Blinkena, i da ih ne bi čudilo da se možda ugovori i sastanak Blinken – Vučić u dogledno vreme ili poseta Blinkena Beogradu.
 
Deo sagovornika Danasa iz diplomatskih krugova u Srbiji navodi da Šole neće nikom "izvlačiti uši" ili pretiti, jer se za pritiske koriste niži nivoi, te da "njegov viši nivo" donosi i dobre vesti. Ali poruke Šolea će biti jasne, kažu oni.
 
Prema njihovom sudu, teme će biti Kosovo, odnosi sa Rusijom u kontekstu rata u Ukrajini i regionalna inicijativa Otvoreni Balkan. U tom kontekstu, razgovor bi mogao da se vodi i o investicijama kroz Američki fond za razvoj oformljenog za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, procenjuju sagovornici.
 
Izvori Danasa ponavljaju da se dijalogom Beograda i Prištine bavi EU i da će SAD pomoći, ali da je njen pristup nešto drugačiji od Nemačke, koja insistira na dogovoru, dok je Amerika za mekši pristup i ima takozvano "strateško strpljenje" za Vučića koji je u ovoj fazi "razumniji" igrač, dok se za Kurtija procenjuje da je krut i ne vodi stabilizaciji situacije i rešenju.
 
Poseta savetnika američkog Stejt departmenta za posebne zadatke uslediće svega nekoliko dana nakon što je dogovoreno da u tu instituciju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pošalje oficira za vezu.
 
"Čitava ova američka diplomatska inicijativa ima u velikoj meri veze sa tim da Amerika želi da ostvari interese tako što će čitav region a naročito Srbiju da udalji od Rusije. I da je to u kontekstu rata u Ukrajini dodatno dobilo na značaju", kaže Krstić.
Značajan odnos Vašingon ima sa Beogradom - tako je uoči prvobitno planirane pa otkazane posete regionu u decembru rekao Derek Šole. Prištinu je opisao kao bliskog partnera. Uoči današnje posete je poručio - kampanja povlačenja priznanja Kosova ne doprinosi napretku u dijalogu Beograda i Prištine.
 
Nakon ove diplomatske posete, Vučića očekuju sastanci sa, kako je rekao "velikom četvorkom" koja dolazi oko 20. januara, a u kojoj su specijalni izaslanici Nemačke i Francuske Jens Pletner i Emanuel Bono, kao i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar. U međuvremenu, Lajčak je razgovarao sa Eskobarom i komesarom EU proširenje Oliverom Varheljijem.
  • Branislav

    12.01.2023 18:12
    Sikter
  • Okupator

    12.01.2023 16:52
    Došao okupator da od izdajnika Vučića iznudi "potpis" koji nisu uspeli od Srbije da dobiju bombardovanjem . Naime sprema se Vučićev "potpis" u unapredjenom Francusko-Nemačkom predlogu da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u Nato-u . Mislim mogu oni da se učlanjuju kako hoće bez izmene rezolucije 1244 im ništa ne vredi jer nije zvanično, ali njima treba "potpis" Srbije kao overa . A posle tog "potpisa izdaje" 2 dana kasnije se nastavlja sa novim pritiscima . Vučić mora što pre da bude smenjen jer je porodično ucenjen i suviše se upetljao sa okupatorima Amerikancima. Od sada predsednik Srbije može da bude samo onaj ko će se striktno svakog slova držati rezolucije 1244 i tako vekovima dok okupator Amerika ne ode.
  • Лиманац

    12.01.2023 12:17
    @нимбус
    Вучић је бог

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija