Subvencije za zamenu stolarije i ove godine, evo ko će biti prioritet

Prošle godine 10 hiljada domaćinstava potpisalo je ugovore za subvencije za zamenu stolarije, fasadne izolacije i kotlova za grejanje, dok je solarne panele postavilo 700 građana i ustanova.
Subvencije za zamenu stolarije i ove godine, evo ko će biti prioritet
Foto: 021.rs
Za ovu godinu Ministarstvo energetike najavljuje i veće dotacije za te namene, a prioritet će kažu imati najsiromašnija domaćinstva.
Od deset hiljada domaćinstava iz prošlogodišnjeg projekta šest i po hiljada je završilo sve radove - ima novu stolariju, izolaciju ili kotlove za grejanje na obnovljive izvore enrgije. Te mere energetske efikasnosti smanjuju potrošnju energije i energenata i do 30 odsto. 
"Dovešće do smanjenja 70 tona emisije ugljen-dioksida. Da približim gledaocima, to je isto kao i oko 38 hiljada vozila, koliko emituje ugljen-diksida. Toliko će uštede biti na tih 6,5 hiljada domaćinstva koje je projekat već sprovelo", kaže za RTS ministarka energetike Dubravka Đedović.
 
U projekat sa Ministarstvom energetike ušla je 151 lokalna samouprava, a vrednost svih radova je oko četiri milijarde dinara. 
 
Energetski menadžer Pirota Bojan Ivković kaže da za meru zamene stolarije koja je najpopularnija, maksimalni iznos je 140 hiljada dinara, što je 50 procenta do računa.
 
"Po drugim merama smo imali manje, za ugradnju kotlova na pelet maksimalni iznos je bio od 110 hiljada dinara. Ove godine verovatno će ta suma biti povećana", ističe Ivković.
 
Sa subvencijama se nastavlja i u ovoj godini i to sa Svetskom bankom kroz još veći projekat - "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji".
 
"Baš za domaćinstva i to za domaćinstva koja su ugroženija po prihodima, koja nemaju dovoljno sredstava da izdvoje za ovakve radove za poboljšanja svojih domova. Vrednost tog projekta je 50 miliona dolara", rekla je Đedović.
 
Inače, pored domaćinstava od jula energetski je sanirano i pet javnih ustanova, a priprema se obnova za još 33 objekta u zemlji.
  • Danica

    22.03.2023 21:49
    Zamena stolarije
    Sve je dobro zamisljeno samo sto ce cene na profaktirama za sunvenv
  • Milan

    12.01.2023 10:27
    Da
    Ceco pa kakvi su to prozori da dobijete 3 prozora za 390€ ? Jedino ako su kupatilski...
  • Cica

    12.01.2023 08:45
    Nameštanja privilegovanim
    Naravno, "izabrano" je pet izvođača, koji su svi duplirali cene u odnosu na druge. Imam ponudu od "takvih" da mi zamene 3 prozora za 390 po prozoru, a mesec dana kasnije, kada sam tražila predračun za subvenciju 820?
    Naravno, zaobišla sam i "državu" i njihove pulene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija