Šole: Opasno delovanja ruske grupe Vagner u Srbiji

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je večeras u Beogradu da je državnom vrhu Srbije izrazio zabrinutost zbog delovanja ruske paravojne grupe Vagner u zemlji.
Izneo je očekivanje da će ono biti okončano.
Na konferenciji za novinare posle odvojenih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, Šole je rekao da su poznate akcije Vagner grupe u ratnim područjima, u Libiji, Centralnoafričkoj Republici i sada u Ukrajini.
"Videli smo da grupa Vagner pokušava da regrutuje vojnike iz Srbije i drugih zemalja, mislimo da to ne treba da se nastavi. Znam da postoji zabrinutost ovde tim povodom, mi smo izneli naše brige. Radujemo se saradnji sa vladom u Beogradu, kao što radimo i sa drugim zemljama, na okončanju tog delovanja", kazao je Šole.
 
Ruski državni medij RT, koji je nedavno započeo rad u Srbiji, objavio je prošle nedelje oglas grupe Vagner za regrutovanje dobrovoljaca za rat Rusije protiv Ukrajine.
 
U Srbiji je zakonom zabranjen odlazak njenih državljana na strana ratišta, a kazne nisu predviđene samo za pojedince i grupe koje odlaze da ratuju, nego i za one koji "vrbuju ili podstiču" druge da odu na strana ratišta.
 
Šole je večeras rekao i da SAD veruju da sve države treba da se pridruže sankcijama protiv Rusije "zato što ruske akcije (u Ukrajini) moraju da budu ne samo osuđene, nego i kažnjene".
 
"Rusija svakog dana vodi brutalan, neopravdan rat protiv Ukrajine, mi treba da se držimo zajedno, ponašanje Rusije je neprihvatljivo", naveo je Šole.
  • Геца

    13.01.2023 20:36
    Чувамо се од НАТО алијансе
    Не плашим се ја Руса већ вас Американаца, Енглеза, Немаца, ви сте највеће зло учинили српском народу. Руси нас нису бомбардовали, а сви ви јесте. Руси нам нису отели Косово и Метохију, а сви ви јесте.
  • Zare

    13.01.2023 18:01
    Rusi su krenuli u invazuju Ukrajine lazima i nastavili obmanjivanjem a tako ce verovatno i zavrsiti. Kakva je to sila kada bez srama ide po zabludelim zemljama i traze budale za rat a sto je najgore, nadju ih.
  • /

    13.01.2023 12:40
    /
    @//
    ti stvarno verujes da bi eu ili zapad tolerisali trosenje novca na prebugirana jp?

    da nisi pijan i drogiran priznao bi da je takav sistem napravljen da bi se pariralo eu.
    nemoj zaboraviti da je pocetkom milenijuma/da ne kazem tokom djindjica/ propagirano rasterecenje javnih preduzeca.

    jos tokom zutih je u jp pocelo trpanje ljudi u njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.