Srbija sa Kinezima pokreće projekat sekvenciranja 1.000 balkanskih genoma

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) planira da pokrene projekat sekvenciranja 1.000 balkanskih genoma.
Srbija sa Kinezima pokreće projekat sekvenciranja 1.000 balkanskih genoma
Foto: Pixabay

U tom projektu veliku ulogu imaće kineska kompanija BGI grupa i sa njom povezane firme, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović za Novu ekonomiju.

Kompanija BGI Genomiks, koja je deo ove grupe, nalazi se na listi kineskih vojnih kompanija američkog Ministarstva odbrane.
Begović navodi da je reč o regionalnom projektu sekvenciranja 1.000 balkanskih genoma, o čemu već godinama pričaju sa Radetom (Radojem) Drmancem, koji je jedan od potpredsednika u BGI i CSO Complete Genomics iz Kalifornije.
 
"On živi u Americi gde vodi kompanije i pokušaće da nam svojom ekspertizom pomogne da izguramo tako veliki projekat i da dođemo do rezultata", rekla je Begović i objasnila da će se projekat realizovati paralelno sa sličnim projektima koji se rade u Velikoj Britaniji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 
"Krajnji cilj je da se na globalnom nivou napravi velika baza informacija i podataka o našoj genetici, što će biti ogroman korak za dalji razvoj, pre svega biomedicine, novih lekova i razvoja nove dijagnostike", navela je.
 
Kompaniju Complete Genomics kupio je BGI 2013. godine, pa je sada podružnica kompanije MGI, koja je deo BGI grupe.
 
Drmanac, jedan od čelnih ljudi kompanije Complete Genomics, obezbediće deo potrošnog materijala koji je potreban za reginalno istraživanje genoma, navela je Begović.
 
Sekvenciranje ljudskog genoma se sve više koristi u različitim zdravstvenim sistemima širom sveta, rekao je za Novu ekonomiju profesor i genetičar Miodrag Stojković.
 
Programi kliničkog skeniranja imaju za cilj ispitivanje gena ili varijanti kako bi se identifikovao povećani rizik i time sprečila buduća bolest – na primer, povećani rizik od bolesti kao što su rak, srčana oboljenja ili sterilitet, rekao je Stojković.
  • Garica

    15.01.2023 08:41
    Najpreče
    Najpreče je proučiti genome Vučića, videti od koga on potiče
  • R

    15.01.2023 07:26
    R
    Ako ste dobro pročitali onda je ta kopanija američka i nalazi se na kineskoj listi. Ne skupljaju kinezi te podatke nego američka vojna kompanija.
    Nijedna vojna kompanija ne skuplja podatke radi korišćenja u mirnodopske svrhe, što znači da se ti podaci skupljaju za vojne potrebe.
    Ako se skupljaju podaci genoma sa Balkana onda je to za potrebe biološkog rata na tom području.
    Ja bih dao pristanak, ali i da nama amerikanci daju da skupljamo po hiljadu genoma sa teritorije svake njihove države.
  • DžiajDžo

    14.01.2023 21:38
    užas
    Mi nemamo više naše naučnike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.