FOTO: Apel građanima da mesta stradanja ne koriste kao izletišta i ne prave deponije od njih

Muzej žrtava genocida upozorio je da su brojni memorijalni prostori, nekadašnja gubilišta civila, vojni memorijali i mesta stradanja, "postali prostor za vandalsko ponašanje".
FOTO: Apel građanima da mesta stradanja ne koriste kao izletišta i ne prave deponije od njih
Foto: FoNet (Marko Dragoslavić)
Kako kažu u ovom muzeju, u pitanju je antivicilizacijsko i antidemokratsko ponašanje pojedinih neodgovornih građana koji takva mesta koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i kao izletišta".
"Istovremeno, po ko zna koji put stručnjaci Muzeja žrtava genocida ovih dana uočili su da su pojedini neodgovorni Beograđani iznova počeli da odlažu svoj komunalni otpad u neposrednoj blizini masovnih grobnica u okviru Spomen-područja 'Jajinci'. Memorijalni prostori nekadašnjih stratišta u Кragujevcu i Jajincima predstavljaju kulturna dobra i kao takvi su zaštićeni zakonom, ali su očigledno predmet naše zajedničke nedovoljne odgovornosti i manjka svesti o neophodnosti negovanja kulture sećanja na sve nevino postradale u Drugom svetskom ratu", navodi se u saopštenju.
Muzej žrtava genocida je pozvao sve građane da se "savesno i odgovorno odnose prema mestima stradanja naših zajedničkih nedužnih predaka", a ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i odgovarajuće službe grada Кragujevca i grada Beograda "da bez odlaganja, a u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, identifikuju lica koja su se nedolično ponašala u okviru memorijalnih prostora u Šumaricama i u Jajincima, kao i da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako se ovakvi nedopustivi vandalski i anticivilizacijski postupci više ne bi dešavali".
 
 
Sekretarijat za kulturu grada Beograda Muzej žrtava genocida je pozvao da se bez daljeg odugovlačenja "izjasni u vezi sa inicijativom Muzeja da mu na staranje i upravljanje bude predat prostor Spomen-područja 'Jajinci'".
  • /

    15.01.2023 12:42
    /
    @/
    kad si toliko uporan da se sakrivas iza drugih,
    izvoli: srpske litijaske porodicne vrednosti
  • ex chapman

    15.01.2023 11:24
    stoka
    stoka
  • "Pa šta?!"

    15.01.2023 11:23
    Ne poštujemo svoje stradale, svoju istoriju, svoju prošlost.
    Ne poštujemo svoju životnu sredinu, svoju budućnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.