Direktorka "Batuta" apelovala na roditelje: Vakcinišite decu protiv malih boginja, moguća i smrt

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je da je, zbog pojave malih boginja, potrebno da sva deca koja nisu primila MMR vakcinu budu imunizovana.
Direktorka "Batuta" apelovala na roditelje: Vakcinišite decu protiv malih boginja, moguća i smrt
Foto: 021.rs (Ilustracija)
"U ovom trenutku apelujemo na sve roditelje, s obzirom da se bolest razvila i da je veoma infektivna, da odu kod pedijatra i da vakcinišu svu decu koja nisu vakcinisana i onu koja su nepotpuno vakcinisana odnosno iz nekih razloga nisu primila vakcinu pred polazak u školu, odnosno svu decu uzrasta od 12 meseci do 18 godina koja nisu vakcinisana. Ako se propustio termin, ovo je momenat da se deca zaštite", rekla je Jovanović za Tanjug.
Dodala je da prema programu obavezne vakcinacije vakcina MMR štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole i da je deo obaveznog programa imunizacije.
"Upravo obuhvat od 95 odsto ciljne populacije kada su u pitanju deca, a to su deca u drugoj godini života i deca u predškolskom uzrastu, potreban je da ne bi bilo ovih bolesti u populaciji i da bi morbile bile iskorenjene", rekla je ona.
 
Jovanović je dodala da Srbija ima ozbiljan program imunizacije koji je savremen kao i u svim zemljama sveta i on je pre svega obezbeđen dovoljnim količinama vakcina koje su dostupne na vakcinalnim punktovima.
 
"Vakcina nije bila dovoljno iskorišćena u svim okruzima. Ako posmatramo podatke, ni u jednom okrugu nije došlo do obuhvata od 95 odsto. Ova vakcina štiti ne samo onu decu koja su vakcinisana, nego i onu koja imaju hronične bolesti i ne smeju da se vakcinišu", ističe direktorka "Batuta".
 
Dodaje da je, prema podacima kojima raspolaže Institut, u 2021. godini obuhvat dece ovom vakcinacijom bio 74,8 odsto, dok su predškolci bili obuhvaćeni u 86 odsto slučajeva.
 
"Od ukupnog broja do sada registrovanih slučajeva sva deca se bolnički leče, a kod dvoje dece je došlo do komplikacija i imaju zapaljenje pluća. Komplikacije mogu biti i veće i može se dogoditi da se bolest završi i smrtnim ishodom, naročito kod dece mlađe od pet godina", upozorava Jovanović.
 
Podseća da je 2017/2018, kada je registrovana epidemija malih boginja na teritoriji Srbije, bilo registrovano 5.800 zaraženih, kao i da je bilo 15 smrtnih slučajeva, od čega su četiri bila deca uzrasta mlađeg od pet godina.
 
Dodaje da je važno postići potpuni obuhvat ovom vakcinom da deca mogu da odlaze slobodno u škole i vrtiće, kao i da je zakon jasan da svako dete koje kada treba da pođe u školu, mora da bude potpuno vakcinisano.
  • Juca

    15.01.2023 17:15
    Zlo
    Ne daj nam boze veceg zla,pa sta fali generacijam vakcinisanim,kakav primitivizam,u zemlji u svakom pogledu u svakom...
  • pajo patak

    15.01.2023 13:50
    draga direktorka,
    ne budite nekadašnja zamenica, današnja ministarka, da jefitno demagogišete; postoji kalendar vakcinacija, donet i pre vas dve, postoje i zakonske odredbe za roditelje koji odbijaju da vakcinišu svoju decu.
  • @Plaćač poreza

    15.01.2023 13:31
    Nije tačno. TBC je daleko od bolesti siromašnih, od nje su pre antibiotika podjednako svi umirali. Više ima veze sa klimom, nego sa ishranom. Mada je veoma korisna ishrana jakim masnoćama, pre svega mašću i slaninom. Vakcina protiv TBC je čudna: štiti samo u malom procentu, ali stvara ćelijski imunitet koji svakako ublažava bolest, pa čak deluje i na druge bakterijske infekcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija