Stojanović: SAD zbog Vulina neće da sarađuju sa BIA, Srbija će trpeti velike posledice

Bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović ocenio je da će Srbija pretrpeti velike posledice zbog odluke SAD da ne sarađuju sa BIA, jer će na taj način ostati bez važnih informacija.
Stojanović: SAD zbog Vulina neće da sarađuju sa BIA, Srbija će trpeti velike posledice
Foto: 021.rs
Kako je objavljeno u petak, američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću da će saradnja SAD sa srpskom Bezbednosno-informativnom agencijom biti "duboko zamrznuta", pošto kadrovska rešenja u toj obaveštajnoj službi predstavljaju veliki problem za Vašington.
"Tamo (u Americi) postoji oko 15 službi raznih profila, a mi imamo samo dve, vojnu i civilnu. Njihova dostignuća u borbi protiv međunarodnog terorizma su bogata brojnim podacima, a mi smo kroz razmenu do njih dolazili i sada ćemo za to biti uskraćeni", kazao je Stojanović za list Nova.
Centralna banka podataka je najbolja u obaveštajno-bezbednosnom sistemu SAD i iz nje podatke uzimaju sve službe sa kojima SAD sarađuje, dodao je on.
 
Rekao je i da SAD strahuju da bi podaci koji bi bili razmenjeni sa Srbijom bili dostupni i Rusiji zbog kontakata direktora BIA Aleksandra Vulina sa ruskim bezbednosnim službama.
 
"Uspešno je tekla saradnja sa BIA dok je na čelu bio (sadašnji ministar unutrašnjih poslova Bratislav) Gašić, jer je on znao da ne zna posao, pa su to radili stručnjaci i profesionalci, a Vulin želi da sve drži u svojim rukama. SAD je ozbiljna država i ne žele da rizikuju", kazao je Stojanović.
  • Paja

    16.01.2023 21:57
    Nije u pitanju samo suradnja,vec nas njihove sluzbe stavljaju na spisak problematicnih i neprijateljskih zemalja,sto podrazumeva puno drugaciji tretman i postupke. To je puno,puno gore od ustupanja podataka i imati ce posebne posledice. Ne treba zaboraviti da nas je i nemacka sluzba stavila na crnu listu. Krcag ide na vodu dok se ne slomi.
  • Dudule

    16.01.2023 20:53
    Malo mrk
    Znaci nije po volji tim zlikovcima,oni hoce podobnog
  • Tapkalo

    16.01.2023 17:43
    Sad agenti amera i nato cvile- nisu uspeli po koji put da svog spijuna postave na celo BIA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.