Vlada usvojila set pravosudnih zakona kojima se sprovode promene Ustava

Vlada Srbije usvojila je danas set predloga pravosudnih zakona, kojima se sprovode promene Ustava u oblasti pravosuđa, izglasane na referendumu godinu dana ranije.
Vlada usvojila set pravosudnih zakona kojima se sprovode promene Ustava
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju Vlade, set zakona se odnosi na organizaciju i uređenje pravosudnih organa, sa ciljem da se ojača vladavina prava i poveća pravna sigurnost kroz nezavisnije sudstvo i samostalnije javno tužilaštvo, kao i da se ispune obaveze preuzete u procesu evropskih integracija.
Vlada je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o sudijama koji se odnosi na pitanja nezavisnosti sudija, uslova za njihov izbor, samostalnost, nepremestivost, imunitet, kao i nespojivost poslova sa sudijskom funkcijom.
"Najvažnija izmena u vezi sa izborom sudija je ta što sudije više ne bira Narodna skupština već Visoki savet sudstva, dok je najvažnija novina u odredbama koje uređuju rad sudija porotnika ta što celokupan proces vodi takođe Visoki savet sudstva, umesto kao do sada Ministarstvo pravde", dodaje se u saopštenju vlade.
 
Predlogom zakona o Visokom savetu sudstva propisuje se položaj, nadležnost, organizacija i način rada tog saveta, uslovi i postupak za izbor člana, trajanje mandata i prestanak njegove funkcije i dodaje da savet predstavlja "nezavisan državni organ koji obezbeđuje i jemči nezavisnost suda, sudije, predsednika suda i sudije porotnika".
 
Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o javnom tužilaštvu koji, kako se dodaje u saopštenju, ima za cilj jačanje samostalnosti nosilaca javnotužilačke funkcije i stalnosti te funkcije.
 
"Nova zakonska rešenja precizno uređuju organizaciju i nadležnost javnog tužilaštva, uslove, postupak za izbor i prestanak funkcije, prava i dužnosti, vrednovanje njihovog rada, disciplinsku odgovornost i drugo", naveli su iz vlade.
 
Na sednici je usvojen Predlog zakona o uređenju sudova kojim se utvrđuje osnivanje, ukidanje, vrsta, delokrug i stvarna nadležnost suda, unutrašnje uređenje, sudska uprava i osoblje, pravosudna uprava, obezbeđivanje suda i sredstva za rad sudova.
 
Uređena su i načela sudske vlasti i njenog operacionalizovanja kroz sudove kao državne organe sa jasno opredeljenom ulogom i mestom u sistemu podele vlasti.
 
Na sednici je usvojen i Predlog zakona o Visokom savetu tužilaštva kojim se određuje položaj, nadležnost, organizacija i način rada Visokog saveta tužilaštva, kao i uslovi i postupak za izbor izbornog člana Saveta.
 
Sedište Saveta je u Beogradu, ima ukupno 11 članova - pet javnih tužilaca koje biraju nosioci javnotužilačke funkcije, četiri istaknuta pravnika koje bira parlament i vrhovni javni tužilac i ministar nadležan za pravosuđe, kao i članovi po položaju.
  • Trle

    17.01.2023 18:26
    Naslov
    Vlada menja ustav....koja sprdacina!
  • Sreten

    17.01.2023 17:37
    Sreten
    Ovo je priprema za doživotnog vodju! Nebi da unosim nemir ali Vučiću strmoglavo opada popularnost i time pojačava stari recept nacionalizma,fasizma,zastrašivanja…ali bojim se daće se ovom ludilu morati stati na kraj nekom,nesrećom neduznih,gradjana!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.