Pomorci pisali Vučiću: Poništiti rešenja o porezu od 2017, mi nismo frilenseri

Udruženje pomoraca Srbije saopštilo je da je u otvorenom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložilo da se ponište sva privremena rešenja o naplati poreza od 2017. godine za pomorce.
Pomorci pisali Vučiću: Poništiti rešenja o porezu od 2017, mi nismo frilenseri
Foto: 021.rs
Takođe predložili su i da se poništi i njihova naplata do pronalaska odgovarajućeg modela do čega bi se došlo dogovorom.
Pomorci u pismu predsedniku takođe predlažu da se formira radna grupa koju bi činili predstavnici iz oblasti pomorstva i lađarstva i nadležnih ministarstava, kao i da se napravi model oporezivanja pomoraca po uzoru na već postojeće modele u drugim državama.
Takođe i da se odredi finalni datum za dogovor modela i početak naplaćivanja.
 
Udruženje pomoraca ističe da model oporezivanja koji je trenutno primenjen u Srbiji za njih nije prihvatljiv te da je Zakon po kome je urađena poreska kalkulacija napravljen za frilensere, a da oni nisu frilenseri.
 
"Frilenseri žive i rade u Srbiji 365 dana u godini. Pomorci su pre svega odvojeni od porodice, naša deca veći deo života odrastaju bez nas", navode pomorci.
 
Dodaju da se potpuno slažu sa tim da bi trebalo da postanu deo poreskog, socijalnog i zdravstvenog sistema Srbije, ali da se to uradi na način koji bi uvažio njihov specifičan položaj.
 
Podsećaju da su pomorci u prethodnim državama SFRJ i SRJ bili prepoznati kao visokorizično zanimanje, kao i da je stvaranjem državne zajednice Srbija i Crna Gora, oblast pomorstva prepuštena na uređenje Crnoj Gori, dok je u Srbiji potpuno zanemarena, uz objašnjenje da više ne postoje pomorske kompanije na našoj teritoriji.
 
To je, ističu iz Udruženja pomoraca, bilo pogrešno jer iako su kompanije "Beoplov", "Jugooceanija" i "Prekookeanska plovidba Bar" prestale da postoje, ostali su pomorci koji su nastavili posao na stranim kompanijama.
 
Dodaju da je broj pomoraca u Srbiji narastao u poslednjih 20 godina sa porastom broja putničkih brodova u svetskoj floti.
  • Dx202xd

    19.01.2023 13:11
    Ipak su rezidenti
    Pozivanje na 183 dana ne može uroditi plodom pošto postoji dodatni uslovi u prošisima koji kažu da je neko rezident Srbije ako mu je centar životnih aktivnosti u Srbiji. Tako da može neko da bude i 300 dana godišnje van Srbije ako mu je pvde adresa, stan, porodica, prijatelji on je rezident Srbije.
  • Jovan T.

    18.01.2023 15:21
    Pomorci su u pravu
    Pomorci ne bi trebalo da su poreski rezidenti u Srbiji jer su veći deo godine van Srbije.
    Unose devize u zemlju,a baš ništa ne koriste od infrastrukture u Srbiji. Ukoliko se razbole moraju da se leče privatno.
    Zaista tim ljudima ne bi trebalo naplaćivati bilo šta i država bi trebalo da je srećna što postoje kategorije ljudi koje na tako pozitivan način utiču na njen platni bilans.
    Ukoliko provedeš više od 183 u toku jedne godine van Srbije ne bi trebalo da si poreski rezident u Srbiji.
  • peron

    18.01.2023 11:15
    jadna je ovo drzava a i narod u svakom smislu... kada nema institucije kojoj da se zali vec ludaku koji je i privatizovao i unistio te sve institucije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija