Kada policajac sme da puca i kako sve mora da upozori napadača

Policajci su na Karaburmi pucali u muškarca koji je uperio pištolj prema njima, oglušivši se na upozorenja da spusti oružje.
Kada policajac sme da puca i kako sve mora da upozori napadača
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Povodom pucnjave na Karaburmi, kada je policija usmrtila muškarca koji je pre toga opljačkao benzinsku pumpu na Mirijevskom bulevaru, oglasili su se tužilaštvo i MUP. Prema njihovom saopštenju, pljačkaš, bez obzira na opomene policije, nije hteo da spusti pištolj.
Stručnjaci objašnjavaju u kojim situacijama policija, po zakonu, ima pravo da upotrebi službeno vatreno oružje.
"Zakon o policiji precizno definiše kada je dozvoljeno upotrebiti vatreno oružje. Ono se koristi jedino u slučaju kad se drugim sredstvom prinude ne može odbiti istovremeni protivpravni kojim se ugrožava život policijskog službenika ili drugog lica. Dakle upotrebljava se samo kada je apsolutno nužno", objašnjava za RTS profesor krivičnog prava na Fakultetu bezbednosti Mladen Milošević.
 
Objašnjava da je, pre nego što upotrebi oružje, policajac dužan da izgovori reči upozorenja koje glase "stoj, policija, pucaću!".
 
"Ukoliko lice ne postupi po naređenju, policijski službenik je dužan da ispali hitac u vazduh, takozvani upozoravajući hitac, i tek nakon toga može da upotrebi vatreno oružje", kaže Milošević.
 
Ipak, to pravilo, kaže, ima izuzetak: Ukoliko bi se time dovela u pitanje odbrana od napada i dodatno ugrozio život policajca ili drugog lica koje štiti, onda nije dužan da izda ovo upozorenje.
 
Inače, prema zakonu i samo potezanje vatrenog oružja ili čak imitacije oružja dovoljan je razlog da policija upotrebi svoje službeno oružje.
 
Kako piše u zajedničkom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičeni je, kada su ga sustigli policijski službenici, uperio pištolj ka njima i oglušio se na njihova upozorenja da spusti oružje, nakon čega su oni ispalili tri hica i usmrtili osumnjičenog.
  • B

    22.01.2023 08:59
    pitanje
    A da li policajci smeju da imaju dodatni posao?
    U Laze Teleckog su se pre par godina medjusobno upucavali policajci i sinovi istaknutih policajaca. Policajci su obezbedjivali klub.
    Ovo sad nije sporno.
  • Amater

    20.01.2023 21:01
    A primera radi.
    Znaci zivot Policajaca je vredniij od zivota obicnog gradjanina.Biloje slucaja provaljvanja u Kuci pa Fizicko lice nema pravo upotrebiti oruzije radi samoodbrane.
    Normalno legalno oruzije koje poseduje.
    Nerazumem ovaj zakon nikako.
  • Ja

    20.01.2023 20:02
    Upotreba
    Šta bre lupate stručnjaci, svako mašenje za vatreno oruzje od strane lica koje ugrozava život lica {sluzbenog ili ljudi) se smatra upotrebom vatrenog oružja. Tako da slobodno osl puca i ne odgovara zakonu. Šta treba da čeka da ovaj nekoga ili osl ubije, pa naravno ne. Policajac slobodno puca u lice koje se mašilo oružja i tačka. Osl kad se maši oružja i izvadi ga van futrole smatra se upotrebom oružja i to je po zakonu ostalo su sranja teška

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.