Male boginje potvrđene kod 12 osoba na teritoriji Smedereva

Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da su male boginje potvrđene kod 12 osoba sa teritorije Smedereva.
Male boginje potvrđene kod 12 osoba na teritoriji Smedereva
Foto: Pixabay
Radi se o devet nevakcinisanih osoba mlađih od dve godine i tri odrasle osobe sa nepoznatim ili nepotpunim vakcinalnim statusom.
U saopštenju se navodi da je jedna odrasla osoba na bolničkom lečenju.
Komplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju.
 
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine, registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.
 
Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama.
 
U toj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.
  • Garisa

    20.01.2023 09:22
    Licemeri
    A ti roditelji cija su nevakcinisana deca obolela od morbila, svoju decu su dovodili kod lekara, a ne kod belih magova, vracara? Da nisu u pitanju neduzna deca, prvi savet bi bio: neka vam dete leci Instagram, Fejsbuk, strucnjak koji vas je ubedio da je vakcina stetna! U svakom slucaju, Ministarstvo zdravlja MORA da SVE RODITELJE cija deca nisu vakcinisana a nemaju opravdan razlog za to, pokrene postupak, a Su najostrije kazni, pa makar bili i snsovci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.