FOTO: Više od 80 intervencija tokom današnjih poplava, u Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je danas u Novom Pazaru da su pripadnici Sektora za vanredne situacije izveli 84 evakuacije iz 84 objekata.
FOTO: Više od 80 intervencija tokom današnjih poplava, u Kosovskoj Mitrovici evakuisano 120 porodica
Foto: FoNet/AP
Bilo je pet evakuacija u Novom Pazaru, devet u Sjenici, 30 u Prijepolju, 24 u Priboju i 16 u Brusu.
 
U Novom Pazaru se traga za dve osobe.
U ovom delu Novog Pazara reka je u koritu, ali sve što je stiglo sa svih tih manjih bujičnih vodotokova je ogromna količina vode, rekao je Gašić.
"Zahvaljujem se gradonačelniku Novog Pazara, građanima i lokalnoj samoupravi koji su danas ovde čitavog dana zajedno sa Sektorom za vanredne situacije i Srbijavodama, kao i Vojsci Srbije koja je istog trenutka izašla da pomogne građanima da sačuvamo domaćinstva", rekao je Gašić, saopštio je MUP.
 
U ovom trenutku imamo šest spasilačkih specijalističkih timova za rad na vodi, koji u ovom trenutku traže dve osobe koje je bujica odnela, rekao je Gašić i dodao da su u Novom Pazaru 94 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.
 
 
Usled obilnih padavina koje su prouzrokovale porast vodostaja i izlivanje reka i bujičnih potoka vanredna situacija proglašena je na teritoriji Novog Pazara, Prijepolja, Tutina i Brusa, kao i na delu teritorije opštine Nova Varoš.
 
Pripadnici Sektora za vanredne situacije koji su konstantno na terenu do sada su evakuisali 84 osobe, a u područjima ugroženim poplavama angažovani su timovi za crpljenje vode.
 
Velike poplave zahvatile su severni deo Kosovske Mitrovice. Izlio se Ibar u Kosovskoj Mitrovici, a evakuisano je 120 porodica.
 
Izlivanjem vode iz korita poplavljeno je više domaćinstava u selima Žitkovac, Žerovnica, Jagnjenica u opštinama Zvečan i Zubin Potok, javlja RTS.
 
Izlivanjem Ibra najkritičnije je u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice. U saopštenju opštinskog štaba u Mitrovici navodi se da je 120 porodica evakuisano iz 11 stambenih zgrada. Više od 30 ljudi privremeno je smešteno u Studentskom domu u Kosovskoj Mitrovici.
 
Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić saopštio je da vodostaj Ibra raste iz minuta u minut, a veliki broj zgrada i kuća u naselju Bošnjačka mahala u blizini istočnog mosta je poplavljen. Dodao je da vatrogasne ekipe i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica pomažu svim stanovnicima u Bošnjačkoj mahali, bilo da su Srbi, Albanci ili Romi.
 
"Situacija jeste ozbiljna i iziskuje solidarnost i jedinstvo, i sada moramo da pokažemo da brinemo jedni o drugima. Nažalost, ugrožene su stambene zgrade opštine Kosovska Mitrovica, kao i čitavog okruga", rekao je Spirić.
 
U selima Žitkovac i Žerovnica pao je jedan od električnih stubova tako da su žitelji bez struje.
 
Na lokalnim i magistralnim putevima na severu pojavili su se odroni, tako da je tokom popodneva bio neprohodan put Kosovska Mitrovica – Zubin Potok, a otežano se kretalo putem Mitrovica - Leposavić.
  • zztop

    20.01.2023 10:12
    Kurti isteruje srbe sa severa kosova iz srpskih opština koje još nisu zajednica, al bit će...
  • Никола

    19.01.2023 23:17
    СССС
    Да ли можда неко зна да ли се организује помоћ за те породице којима је поплављено домаћинство?
  • zgađen

    19.01.2023 22:49
    Šta god rade, naopako je
    Dave narod godinama svojim naopakim postupcima, a sada ga dave i vodom zbog nemara i nečinjenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.