Vučić o sastanku sa "petorkom": Nažalost, izabrali su da i ovog puta idu protiv Srbije

Vlada Srbije održaće u ponedeljak sednicu posvećenu aktuelnim razgovorima o Kosovu, na koju je pozvala predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić je najavio da će se u ponedeljak u popodnevnim časovima obratiti građanima Srbije i govoriti o "svim temama, problemima i izborima sa kojima se suočavamo" nakon posete "velike petorke", odnosno delegacije EU zadužene za dijalog Beograda i Prištine, na čelu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

"Juče je bio jedan od najtežih dana za našu zemlju. I nikada nisam krio od ljudi kada se takve stvari događaju. Imaćemo mnogo muka i problema sa kojima ćemo se suočiti u budućnosti, zato nam je potrebno jedinstvo", saopštio je Vučić u snimku koji je postavljen na njegovom zvaničnom Instagram nalogu.

Kako kaže, od političkih predstavnika od kojih je očekivao odgovornost, to nije dobio.
 
"Dobili smo njihovo ujedinjenje bez obzira što su sve suprotno govorili samo nekoliko danije ranije o temi na koju niko ne bi trebalo da ide protiv nekoga. Nažalost, oni su izabrali da i ovog puta idu protiv Srbije", rekao je Vučić.
 
 
Predsednik Srbije u petak se sastao sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije u Beogradu, sa kojima je razgovarao o takozvanom francusko-nemačkom planu za Kosovo.
 
On je novinarima tada rekao da je na sastanku "po jednom važnom pitanju" iz sporazuma pokazao svu brigu i rezervisanost, ali istakao da o tome ne može da govori jer sporazum još uvek nije javan.
 
Naveo je da je tokom razgovora sa zapadnim diplomatama "nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bi usaglasila sa predloženim planom za kosovsko pitanje".
 
Nakon posete "diplomatske petorke" Prištini i Beogradu u petak, jedan od njih, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je imao veoma konstruktivne razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje pitanja Kosova i da bi naredni susret pregovarača u Briselu mogao da se desi uskoro.
 
Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je, međutim, da međunarodni posrednici u jučerašnjem razgovoru sa Vučićem ne samo da su ponovili francusko-nemačku platformu za dalji razgovor, već i da je predsednik naveo da su mu predočene konsekvence neprihvatanja predloga sporazuma.
 
"Ništa se tu nama lepo ne nudi, a očekuju se teške odluke", poručio je Vučević.
 
Reagujući na jučerašnji sastanak, nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić napisao je na Tviteru da ponuđeni sporazum za rešavanje statusa Kosova može da omogući članstvo Kosova u UN, čak i ako to nije eksplicitno navedeno u samom tekstu. On je dodao da je nedopustivo da predsednik iskazuje spremnost za prihvatanje sporazuma bez konsultacije sa nadležnim institucijama.
 
Na slični problem su ukazali i pokret Dveri i koalicija NADA. Dveri traže hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi poslanici bili upoznati sa sadržinom sporazuma.
 
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je od predsednika Srbije da potpiše francusko-nemački plan.
  • Mikica

    22.01.2023 13:18
    Ajde
    Prestani da se žališ više! Ako ti je teško napusti,znaš valjda još nešto da radiš u životu ili ne?!
  • roki

    22.01.2023 10:44
    jjj
    došlo vreme ja jedva čekam dase to odcepi ali tisi to obrćao aj sad
  • Zare

    22.01.2023 10:29
    Nisu oni protiv Srbije nego uticaja Rusije na Balkan uz pomoc putinovih trolova u regionu, ali zapad ce nas toliko osisati da ni Rusima necemo trebati osim kao isturena baza u Evropi. Dakle spasavaj sto se spasiti moze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija