Igrom lava na Kalemegdanu počela proslava kineske Nove godine

Tradicionalnim plesom "Igra lava" i vatrometom večeras je na Kalemegdanu u Beogradu počela proslava kineske Nove godine.
Grad Beograd, koji ima 43 godine sporazum o prijateljstvu sa Pekingom, peti put organizuje proslavu kineske Nove godine i jedan je od gradova Evropa koji je to prvi počeo.
Premijerka Ana Brnabić kazala je na ceremoniji da je ove godine u Srbiji proslava kineske Nove godine organizovana u još četiri grada.
 
"To pokazuje koliko prijateljstvo s Kinom znači svima nama u Srbiji i kolika je ljubav naših građana prema Kini", kazala je.
Prema njenim rečima, Srbija i Kina zajedno su nastavile da jačaju čelično prijateljstvo.
 
Brnabić je podsetila da je Srbija u prethodne tri godine imala kinesku podršku u medicinskoj pomoći, opremi i znanju. Kazala je i da je sve veći priliv kineskih investicija doprineo da Srbija zabeleži dodatni privredni rast.
 
Zahvalila je Kini što je uvek podržavala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i uvek imala "izuzetno poštovanje" za nacionalni interes Srbije.
 
Ambasadorka Kine Čen Bo kazala je da je proslava kineske Nove godine postala tradicionalna kulturna manifestacija u Beogradu, te da predstavlja čelično prijateljstvo dve države.
 
Navela je i da ta proslava podržava kulturnu raznolikost i inkluzivnost Beograda kao metropole.
 
Ambasadorka Kine rekla je da je srpski umetnik Slobodan Trkulja tokom gostovanja u novogodišnjem programu na kineskoj televiziji "CCT" večeras otpevao pesmu "Tamo daleko".
 
 
Po kineskom horoskopu 2023. je "godina zeca" i, prema rečima Bo, "predstavlja druželjubivost, snalažljivost i podrazumeva mir i spokoj".
 
Posle ceremonije na Kalemegdanu, povorka s "lavovima " krenula je kroz Knez Mihailovu ulicu do Trga republike, gde se organizuje Festival ukusa koji ima humanitarni karakter.
 
Proslava u Beogradu biće nastavljena i u nedelju, 22. januara, od 12 do 18 časova.
 
Građani će moći da učestvuju u humanitarnoj akciji i probaju specijalitete nekoliko zemalja Pojasa i puta, da uživaju u "Igri lava", prikazu borilačkih veština i performansu Cuđua (Drevni kineski fudbal).
  • R49

    22.01.2023 08:46
    Monetarna ljubav
    "To pokazuje koliko prijateljstvo s Kinom znači svima nama u Srbiji i kolika je ljubav naših građana prema Kini", kazala je.

    Takođe pokazuje koliko kredita pod "povoljnim" uslovima dobijamo od njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija