Stručnjak za Balkan: Tajnost dijaloga Srbije i Kosova signal da i dalje postoji blokada

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da je neotkrivanje detalja sa sastanaka zapadnih posrednika sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije signal da i dalje postoji blokada u procesu dijaloga.

Prištinu i Beograd su u petak posetili specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak, u pratnji američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, izaslanika Francuske Emanuela Bonea, izaslanika Nemačke Jensa Pletnera i savetnika italijanske vlade Frančeska Taloa.

Tema razgovora bio je predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, za koji su posrednici sa zapada istakli da očekuju više razumevanja Prištine za mogućnosti koje predlog nudi. 
U međuvremenu, u Beogradu su, prema njihovim rečima, primetili "odgovoran pristup i spremnost na teške odluke".
 
Veber, inače viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, ocenio je da je problem u tim razgovorima to što se oni vode iza zatvorenih vrata, dok "i dalje ima otpora u pokušaju da se napravi napredak u pogledu predloga EU ili takozvanog nemačko-francuskog predloga".
 
"Sve dok je pozadina ovakvog pristupa nejasna i nejavna, teško je proceniti postoji li zaista neka dinamika, bilo kakav plan koji se servira sa određenim rokovima koji su od određenog i važnog međunarodnog konteksta ili je sve to samo pokušaj da se ponudi stranama kako bi se postigao brz napredak", rekao je Veber za Radio slobodna Evropa.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u ponedeljak obratiti građanima i govoriti o "svim temama, problemima i izborima sa kojima se suočavamo" nakon posete "velike petorke".
 
Kako kaže, od političkih predstavnika od kojih je očekivao odgovornost, to nije dobio.
 
"Dobili smo njihovo ujedinjenje bez obzira što su sve suprotno govorili samo nekoliko danije ranije o temi na koju niko ne bi trebalo da ide protiv nekoga. Nažalost, oni su izabrali da i ovog puta idu protiv Srbije", rekao je Vučić.
 
Najavljeno je da će Vlada Srbije održati u ponedeljak sednicu posvećenu aktuelnim razgovorima o Kosovu, kojoj će prisustvovati i predsednik Vučić.
  • Željko

    22.01.2023 15:49
    Došli da prete, dali ta gospoda zna da Srbi kroz istoriju najbolje prodju kada su slabiji od protivnika, samo sad bez obzira što šaljete štancovane izaslanike ,tj pretstavnike zapada ,može lako direktna zahvalnost da bude nakon rešenja velikih pitanja.
  • Talac

    22.01.2023 14:15
    Desnicari, aj oladite malo sa pretnjama. Od kad smo na vasem kursu (vec 35 godina), zemlja vam sve manja, ljudi sve manje, standard sve gori. Mislite tako da terate dok sasvim ne ugasite Srbiju?
  • Blokada Gazele

    22.01.2023 10:44
    Svi na Blokadu Gazele i ostalih autoputeva u Srbiji dok se ova izdaja Kosova ne obustavi. A pošto Vučić i Sns pred izbore nisu rekli da će da uvode sankcije Rusiji i priznaju Kosovo, blokade da traju dok se ne raspišu novi izbori. Pa da vidimo za koga će narod da glasa, jer sada je jasno da su Vučić i Sns za otcepljenje Kosova i za sankcije Rusiji, i da prebrojimo listiće na izborima oko tih odluka. Referendum nije rešenje jer je moguća prevara u brojanju listića, osim ako patriotske organizacije na svakom glasačkom mestu ne budu imali svog kontrolora. Onda bi referendum sa pitanjem 1. jeste li za Francuski papir ili ne i na drugi listić 2.jeste li za sankcije Rusiji ili ne uz kontrolore koje postave patriotske organizacije, a ne samo SNS kontrolori onda je taj referendum moguć i validan. Pred izbore niko od vladajućih stranki i Vučić nisu rekli da će ovo da urade, tako da nemaju prava da donesu odluku koja će da prevari glasače.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.