Gde je danas Božidar Đelić, ministar finansija u Đinđićevoj vladi?

Svojevremeno jedan od najpoznatijih srpskih političara, koji je bio jedna od ključnih ličnosti u sprovođenju ekonomskih reformi, Božidar Đelić je poslednjih desetak godina van fokusa javnosti.
 Gde je danas Božidar Đelić, ministar finansija u Đinđićevoj vladi?
Foto: Medija centar Beograd

Kako piše Danas, iako u žiži društvenih zbivanja Srbije praktično nije od 2012. godine, njegov formalni odlazak sa političke scene zabeležen je u septembru 2020. godine kada je isključen iz redova Demokratske stranke.

Đelić je naime u to vreme bio u grupi članova te stranke koja nije bila zadovoljna kursom koji sprovodi rukovodstvo. Od tada nije vidljiv u političkom životu Srbije.

Božidar Đelić je političar i ekonomista o čijem angažmanu vladaju podeljena mišljenja u javnosti. Dok je za jedne on ekspert koji je u privredu Srbije ugradio principe slobodnog tržišta za druge je promoter neoliberalnog ekonomskog koncepta u službi interesa krupnog kapitala.
 
Ovaj rođeni Beograđanin, koji se 1973. godine, kao osmogodišnjak, seli u Pariz, završio je prestižne škole u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Karijeru započinje 1991. godine kao savetnik poljske vlade da bi godinu dana kasnije isti angažman imao u tadašnjoj ruskoj vladi poznatoj po sprovođenju ekspresnog procesa privatizacije.
 
Đelić 1993. prelazi u konsultantsku firmu "Mekenzi and kompani", gde za pet godina postaje partner – suvlasnik.
 
U politički život Srbije ulazi u oktobru 2000. godine kada je postao šef ekspertskog tima potpredsednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije Miroljuba Labusa. Na toj poziciji ostaje dva meseca.
 
U januaru 2001. godine u vladi premijera Srbije Zorana Đinđića biva imenovan za ministra finansija. U vladi koju je predvodio Vojislav Koštunica, obavljao je funkciju potpredsednika, a bio je i glavni pregovarač za ulazak Srbije u Evropsku uniju.
 
Nakon vanrednih izbora održanih 11. maja 2008. godine mandat za formiranje vlade dobija Demokratska stranka, a premijer postaje Mirko Cvetković. Đelić ponovo biva biran za potpredsednika vlade za evropske integracije, a istovremeno je obavljao i funkciju ministra za nauku i tehnološki razvoj.
 
Nakon što Evropski savet nije dodelio status kandidata Srbiji, podneo je ostavku na mesto potpredsednika vlade.
 
Tada i počinje njegovo postepeno povlačenje iz političkog života zemlje koje se intenziviralo u periodu kada je Demokratska stranka, kojoj je pripadao, sišla sa vlasti, a naročito u periodu kada je došlo do promene njenog rukovodstva nakon prelaska u opoziciju.
 
Kako piše Danas, od 2014. godine Božidar Đelić se pridružio rukovodećem timu investicione banke "Lazard" u Parizu, gde je investicioni direktor i od tada nije aktivno prisutan u političkom i društvenom životu Srbije.
  • Dudule

    24.01.2023 09:05
    Pohvale
    Ti sto dobijaju i sto su dobijali pohvale ,ustanovi se da su bili dobri samo za svoj dzep.Narpdu niko od hvaljenih nije doneo nista bolje vec ga je cerupao pa ostavio na cedilo.
  • Ns time

    23.01.2023 11:08
    Nije zivot biografija
    Ljudi, pa ne zivimo mi od tudje biografije.I on je ovde bio doveden.Nista nije uradio ni samostalno ni u vladi deda mraza Cvetkovica.Pokupio se i otisao.Doduse, nije imao tako romanticno-mirisno jorgovansko ime.
  • Anonimys

    22.01.2023 23:29
    nemojte vređati Beograđane koji vekovima žive u Beogradu.tj.njihove potomke .Boža Derikoža je sa juga Srbije.došao u Beograd,i stanovao kod svoje tetke.Pre toga je u Francuskoj živeo sa roditeljima šnajderima.i.oženio tamo.Došao iz Francuske
    da nauči Srbe kako se radi.Kada se obogatio vratio se .
    ..Nije otišao u svoje selo.nego pravac u Francusku ,poneo buđelar pun.
    ..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija