Direktorka "Batuta": Roditelj ne može da odbije vakcinaciju, kazne i do 150.000 dinara

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je da se nedovoljan broj dece vakciniše MMR vakcinom.
Direktorka "Batuta": Roditelj ne može da odbije vakcinaciju, kazne i do 150.000 dinara
Foto: 021.rs
Navela je da je u 2021. svega 74,8 odsto dece do dve godine vakcinisano tom vakcinom, a drugom dozom 85,8 odsto.
Jovanović je za "Politiku" rekla da je od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji registrovano 5.798 slučajeva malih boginja, i čak 15 smrtnih ishoda – od čega četvoro dece mlađe od pet godina.
"Čitav zdravstveni sistem radi na eliminaciji morbila u Srbiji i na tome da se procesom vakcinacije obuhvati 95 odsto dece. Tako može da se osigura bezbedna sredina, bez mogućnosti da dođe do pojave malih boginja", kazala je direktorka "Batuta".
 
Ona je podsetila da je vakcinacija MMR vakcinom obavezna i da roditelj po zakonu ne može da odbije vakcinaciju, osim u slučaju postojanja medicinske privremene ili trajne kontraindikacije.
 
Za roditelje koji odbijaju vakcinaciju, dodala je Jovanović, predviđena je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara, navodeći da je najveća kazna bolest deteta - što se može sprečiti vakcinom.
  • Hipokrat

    24.01.2023 14:46
    Dr.@ Ne znam gde ste to više puta napisali niti po čemu je Novak "vodeći antivakser", ali ono što vam mogu saopštiti jeste da BEZOČNO LAŽETE da on ima zakonsku obavezu da vakciniše decu MMR vakcinom. Vidite kako i ja imam velika slova?
    Đoković je za vas "vodeći antivakser" jer je samo odbio vakcinaciju protiv Covid19 koja jeste bila ishitrena vakcina pravljena u jeku epidemije i danas znamo i da Fajzerove imaju kardiološke nuspojave kod nekih pacijenata a da AZ vakcina je kod nekih pacijenata izazivala trombocitopeniju. To što je odbio ovu jednu vakcinu ne znači da je antivakser a ponajmanje "vodeći".
    Posebna je priča da je on državljanin Monaka i da su mu tamo deca, a po njihovom zakonu "poštovani" doktore MMR vakcina za decu nije obavezujuća. Nadam se da ste se lažno predstavili kao doktor.
  • Dr.

    24.01.2023 14:02
    Samo da kažem.
    Više puta sam napisao da vodeći antivakser Nole ima ZAKONSKU OBAVEZU da vakciniše decu.Da li je to učinio a ako nije,koje zakonske posledice trpi?Sve posledice epidemije idu na odgovornost državnih organa zbog mepromenjivanjs sankcija.
    Lekarima antivakserima treba poništiti licencu za rad
  • Prolaznik

    23.01.2023 23:02
    MMR skraćenica: Morbili (male boginje)/Mumpsa (zauške)/Rubelle(rubeola).
    Po programu vakcinacije učili su nas da se vakcina protiv morbila daje u drugoj godini života, jer su komplikacije u vidu pneumonije, gubitka sluha i panenecefalitisa moguće kod dece uzrasta do 5 godina.
    Isto tako, učili su nas da se vakcina protiv rubeola obično se daje u dobi izmedju 11 i 13 godina.
    Upravo zbog različitosti dobi po programu vakcinacije pravljene posebne vakcine: jedna protiv morbila i mumpsa, druga protiv rubelle.
    Funkcionisalo je tako decenijama bez neželjenih nuspojava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.