Grujičić: Vratiti školovane kadrove u unutrašnjost

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da reforma zdravstva mora da obuhvata vraćanje školovanih kadrova u unutrašnjost Srbije.
Grujičić: Vratiti školovane kadrove u unutrašnjost
Foto: Medija centar Beograd

Reforma, kako navodi, takođe mora da obuhvata povećanje plata lekarima u zavisnosti od rezultata i mesta rada, kreiranje spiskova starosne strukture po zdravstvenim ustanovama i opremanje domova zdravlja savremenijom opremom.

"Moramo primiti mlade lekare i garantovati im dobre plete i šansu za napredovanje. Za sve koji su zaposleni za vreme kovida će se naći posao, ali će verovatno biti raspoređeni po unutrašnjosti, a najkritičnije nam je odeljenje intenzivne nege", rekla je Grujičić gostujući na RTV.
Ona je navela da su građani izgubili poverenje u zdravstvo i da je kovid samo doprineo tome, a ocenila je da ono mora biti vraćeno medicinom koja se zasniva na dokazima, ali i da mediji igraju veliku ulogu u tome.
 
Prema njenim rečima, ogromna količina opreme ušla je u Srbiju, a prvi korak u reformi zdravstva biće osposobljavanje mladih lekara.
 
Ona je ponovila da smatra da je korona virus izašao iz laboratorije, jer se prirodan virus ne bi ponašao isto i sa promenama temperature i klime, i dodala da su vakcine efikasne utoliko što su vakcinisani imali lakšu kliničku sliku ako bi se razboleli.
 
"Ista je situacija sada i sa malim boginjama. MMR vakcina je dobra vakcina, pogotovo za mušku decu, jer prevenira dugorošne posledice poput steriliteta", navela je Grujičić.
  • Dr

    01.02.2023 14:32
    Hi
    Hi, ili zdravo! U Kanadi imaju sve uslove za rad i život, kuću, novac, poštovanje a kod mame i tate imaju tebe na portalima, topla voda izmišljena.
  • Dr

    01.02.2023 14:25
    Niko ne pise koliko kosta godina na fakuletu medicne u Nemackoj, Kanadi,a koliko u Srbiji, mi im poklonimo gotove kadrove, a narod placa, niko ne pise koliku su zivotni troskovi na zapadu, budimo iskreni i realni , nas problem je politika
  • Mija

    24.01.2023 18:19
    Prvo vratite najurene kovid junake na jugu i unutrasnjost.Ima dovoljno skolovanih zdravstvenih radnika i tamo.Samo im nedaju posao jer posao u zdravstvu je skup.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.