Domaćinstva potrošila 9,4 odsto struje manje, najviše štedeli Novi Sad, Beograd, Sombor, Niš i Šabac

Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je da su građani Srbije u decembru potrošili 9,4 odsto manje struje nego u istom mesecu 2021. godine.
Domaćinstva potrošila 9,4 odsto struje manje, najviše štedeli Novi Sad, Beograd, Sombor, Niš i Šabac
Foto: Pixabay
Dodala je da je na taj način 44 odsto domaćinstava ostvarilo pravo na popust.
"Stimulativne mere Vlade u pogledu racionalne upotrebe energije do sada su dale odlične rezultate. Ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15 odsto, u novembru sedam, dok su građani u decembru potrošili 9,4 odsto manje električne energije nego u istom mesecu 2021. godine", rekla je Đedović.
Precizirala da je uštedom pravo na popust ostvarilo skoro 1,4 miliona domaćinstava, odnosno 44 odsto, najviše u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Somboru i Nišu.
 
"Važno je da nastavimo sa edukacijom građana i privrede, kako bismo svi zajedno imali benefite od racionalne upotrebe energije i energenata", navela je ministarka.
 
Srbiji u domaćinstvima, javnom i komercijalnom sektoru utroši oko 50 odsto finalne potrošnje energije. Prosečna potrošnja toplotne energije po kvadratnom metru godišnje oko dva puta je veća od proseka u zemljama članicama EU. Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se u ovom segmentu potrošnje energije sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru. 
 
Samo u sektoru domaćinstava u narednom periodu trebalo bi da se ostvari oko 23 odsto ovog cilja. Najveći izazov za unapređenje energetske efikasnosti predstavljaju domaćinstva, a posebno ona koja žive u stambenim zgradama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.