U Srbiju stigao materijal iz inostranstva - kreću prve vantelesne oplodnje

Reproduktivne ćelije za vantelesnu oplodnju (VTO) iz uvoza stigle su u Srbiju.
U Srbiju stigao materijal iz inostranstva - kreću prve vantelesne oplodnje
Foto: Pixabay
Pripreme prvog para za potpomognuti proces oplodnje počeće u narednih nekoliko dana u Kliničkom centru Srbije (KCS) u Beogradu, potvrđeno je danas u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS-a.
Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je da je u KCS stiglo šest paketa sa po šest jajnih ćelija, što je prvi pristigli materijal od kada je u Srbiji 10. decembra prošle godine omogućena vantelesna oplodnja materijalom iz inostranstva o trošku države.
Prema njenim rečima, četiri žene ući će u proces na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS-a, dok će dve ući u proces na Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) "Narodni front" u Beogradu, ističući da parovi, ili žene bez partnera same mogu da biraju na kojoj klinici u Srbiji će taj proces biti vršen.
 
Radojević Škodrić je navela i da se od 10. decembra za taj proces prijavilo oko 500 parova i žena bez partnera, a da oko 10 odsto čine upravo žene bez partnera.
 
Direktorka RFZO je dodala i da je država sklopila ugovor sa još jednom bankom reproduktivnih ćelija, pa će, osim jedne banke iz Španije, dve iz Danske, reproduktivni materijal uvoziti i iz banke u Češkoj.
 
Navela je da takva banka postoji i u Srbiji, ali da je za tri i po godine njenog postojanja donirano pet spermatozoida i nijedna jajna ćelija, ali da domaće zakonodavstvo trenutno ne predviđa mogućnost eventualne novčane nadoknade za doniranje, kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama.
 
Ona je podsetila da je VTO besplatna do starosne granice do 45 godina, a da je granica za žene koje samostalno plaćaju taj proces do 50 godina, kao i da se prijava vrši putem sajta e-Uprave.
  • Haha

    25.01.2023 19:01
    Haha
    Bolje pustite naše muškarce da daju materijal za oplodnju nego da uvozite belosvetske materijale.Čija je ovo ideja...Sve pohapsiti.
  • Mrva

    25.01.2023 16:37
    Umesto sto sebe izlazu invazivnoj proceduri, prolaze kroz trudnocu i porodjaj da bi rodile dete koje bioloski nije njihovo, zar tim zenama (i njihovim partnerima) nije lakse - a i humanije bi bilo - da usvoje neko napusteno dete koje isto tako nije bioloski njihovo? Mislim na isto se svodi jedino sto bi sebe postedele trauma VTO, trudnoce i porodjaja.
  • Protiv sam

    25.01.2023 14:55
    Sve koji zele da se ukljuce u taj program molim da sebi postave pitanje, kako bi se osecali da saznaju da su tudja deca bez ikakve mogucnosti da saznaju svoje biolosko poreklo (o naslednim bolestima da ne pricam)? Bolesno. Sebicluk ne poznaje granice. Podrzavam usvajanje, podrzavam surogatstvo (mogucnost da vam druga zena rodi vase biolosko dete), ali ovo definitivno ne. Narocito ne promociju donorstva u tako maloj zemlji kao sto je Srbija gde je ogromna mogucnost susretanja srodnika. I da li je predvidjena psiholoska procena korisnika? Sta ce biti sa tim detetom kad shvate da nije njihovo biolosko i odbace ga? (Tema nisu bioloska deca koja su odbacena, vec donorstvo)
    Jos nesto me kopka, kakav profil ljudi je spreman da dozvoli sirenje svojih gena bez ucestvovanja u tome? Licno ne bih mogla da dam jajnu celiju jer iz nje ce se razviti MOJE BIOLOSKO DETE.
    Podrzavam sve vidove roditeljstva, cak i gej parovima bih dozvolila da se staraju o deci, ovo Ne, ne i ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija