Žene u Srbiji na poslovima koji nisu plaćeni rade dvostruko više od muškaraca

Žene u Srbiji, u proseku svakodnevno u neplaćenim poslovima provedu dvostruko više vremena nego muškarci, dok na plaćenim poslovima rade sat i po manje od muškaraca.
Žene u Srbiji na poslovima koji nisu plaćeni rade dvostruko više od muškaraca
Foto: Pixabay
To je pokazalo najnovije Istraživanja o korišćenju vremena (IKV).
Glavni cilj IKV, koje je sprovedeno u periodu od 5. aprila 2021. godine do 4. aprila 2022. godine, bio je da se dobiju informacije o tome kako građani Srbije provode vreme tokom 24 časa, objavljeno je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.
Istraživanje je pokazalo da stanovnik Srbije u proseku provede tri sata u plaćenim poslovima, da u proseku, u plaćenim poslovima žene provode malo manje od dva i po sata, a muškarci sat i po duže od njih, odnosno skoro četiri sata.
 
Kada su u pitanju plaćeni i neplaćeni poslovi, stanovništvo provodi isto vreme i u plaćenim i u neplaćenim poslovima, u proseku tri sata i osam minuta, ali da su prisutne i veće rodne razlike, pa tako žene u neplaćenim aktivnostima u proseku provedu malo više od četiri sata, dok se muškarci neplaćenim poslovima bave dva sata, odnosno upola manje od žena.
 
Kako se navodi, plaćeni posao podrazumeva vreme provedeno na glavnom i drugom/dodatnom poslu, pauzu za ručak i putovanje na posao i sa posla, kao i druge aktivnosti koje se odnose na posao, dok neplaćeni posao podrazumeva kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, popravke u domaćinstvu, kupovinu, brigu o deci i odraslima, putovanje u vezi sa neplaćenim aktivnostima.
 
Istraživanje je sprovedeno tako što su članovi domaćinstva starosti 15 i više godina u dnevnik unosili aktivnosti koje su obavljali, kao i vreme koliko i kada su proveli u navedenim aktivnostima.
  • @@ Vule

    26.01.2023 10:42
    Kome si ti naplatio jer si se brinuo o svojoj deci ili svojim roditeljima?
  • Jasna

    26.01.2023 10:29
    Fragi muški komentatori koji su imali sreće pa imaju radno mesto i platu, probajte živeti tako što čete 10 sati dnevno raditi po kući, oko kuće, roditelja, bolnice, nabavke i ostalo, bez da vam neko to plati, i živite od nečijih para. Svako može biti bez posla i na neliji račun i trpeti sve i svašta. Vi koji ste zaposleni imate sreće, posebno ako ste neobrazovani.
    Mislite da se posao može naći kad ste od jutra do mraka upregnuti kao magarac? Svima sve da uradite? Pokušajte pa se onda javite kako je. Do tada - pst i uživajte u nečemu što niste zaslužili.
  • @ Vule

    26.01.2023 09:57
    Da li se to radi? Ako se radi, jeste posao, i to neplaćen, a neko mora uraditi. Uzmi pa radi to sve neplaćeno svaki dan po najmanje (ako imaš sreće) 4-5 sati pa ćeš videti da li je posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija