Inicijativa mladih za ljudska prava podnela pritužbu poverenici protiv BIA

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) podnela je pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti, protiv Bezbednosno-informativne agencije (BIA).
Inicijativa mladih za ljudska prava podnela pritužbu poverenici protiv BIA
Foto: 021.rs
Pritužbu su podneli zbog diskriminacije prema pripadnicima albanskog naroda jer je BIA u saopštenju za javnost od 27. decembra 2022, naglasila da je osumnjičeni za krivično delo terorizam albanske nacionalnosti.
"Pominjanje nacionalne, verske, ideološke ili političke pripadnosti osumnjičenog dozvoljeno je samo u slučaju ako je počinjeno krivično delo u vezi sa tom pripadnošću. Kako se terorizam ne može povezati ni sa jednom nacionalnom pripadnošću, očigledno je da se na ovaj način širi netrpeljivost i strah prema Albancima. Saopštenje je još problematičnije ako se uzme u obzir da je objavljeno u trenucima tenzije u odnosima Kosova i Srbije", navela je Inicijativa u današnjem saopštenju.
Saopštenje BIA koje su preneli brojni mediji, još je problematičnije, ako se ima u vidu da se Albanci u medijima u Srbiji često prikazuju kao "teroristi", kao oni koji "zveckaju oružjem" i koji su "nepoželjni", a tome posebno doprinose izjave aktuelnog direktora BIA Aleksandra Vulina, navedeno je u saopštenju.
 
"Pozivamo Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti da reaguje na diskriminatorno saopštenje BIA, kao i medije da poštuju Zakon o zabrani diskriminacije i Etički kodeks novinara Srbije, posebno deo u kome se navodi da 'novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu'", piše u saopštenju.
  • Ce

    27.01.2023 07:07
    Pa koji je motiv za teroristicki napad ako nije nacionalna ili neka druga pripadnost ili ideologija I tako dalje...
  • 696

    27.01.2023 05:09
    @ Лиманац
    Ni mene ne čudi što si ti izmileo ispod kamena da kažeš jednu oštru, pa duboku. Inače ti nisi strani plaćenik nego domaći, nazadnjački.
  • Лиманац

    26.01.2023 22:25
    Не чуди ме.
    Страни плаћеници се буне против Државне безбедности...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.