Ružić: Kako obeležiti Svetog Savu, ako ne sečenjem slavskog kolača

Ministar prosvete Branko Ružić komentarisao je vest da je direktorka osnovne škole u Sečnju zabranila verske obrede povodom proslave Svetog Save.
Ružić: Kako obeležiti Svetog Savu, ako ne sečenjem slavskog kolača
Foto: 021.rs
On je pokušao da objasni razloge održavanja verskih obreda u školama na ovaj praznik, prenosi N1.
"Kada govorimo o Svetom Savi, govorimo o nekome ko je praktično utemeljivač savremene srpske države, samostalne srpske crkve. Kada govorimo o obeležavanju Svetog Save kao školske slave, govorimo o našoj tradiciji. Kada govorimo o tradiciji - pa na koji način smatrate da treba obeležiti slavu, ako ne sečenjem slavskog kolača", upitao je Ružić.
Ružić je prisustvovao obeležavanju Svetog Save u školi Pavle Savić u Beogradu uz prisustvo sveštenih lica i ceremonije sečenja slavskog kolača.
 
U Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Sečnju, odlukom direktorke, ove godine za obeležavanje dana Svetog Save nisu bili dozvoljeni verski obredi, odnosno nije bilo sveštenika, rezanja slavskog kolača i predaje kumstva, što je višedecenijska tradicija.
 
Objava na društvenim mrežama o obeležavanju školske slave koja je podeljena i u grupi Ateisti Srbije izazvala je burne reakcije roditelja osnovnoškolaca, ali i drugih meštana Sečnja.
 
Vojvođanske nevladine organizacije su pozvale građane Sečnja i Vojvodine, civilni sektor i opozicione stranke da uzmu u zaštitu i pruže podršku direktorki škole.
  • Bojan

    01.02.2023 10:02
    @andrija

    Gde se javlja za tu večeru? Da se i ja koji ništa nisam prodao nego ne verujem jer nisam tupavi primitivac malo okoristim...
  • Saša

    30.01.2023 18:57
    ZA SVE POSTOJI REŠENJE
    Po ugledu na katoličku crkvu, neka SPC otvori svoju školu, pa tamo neka slave koga god hoće.
    Neka slave i svetog Savu i svetog velikomučenika Branka Ružića i prepodobnog Aleksandra.
    Škole neka oslikaju njihovim freskama, a pored table okačiti ikonu i kandilo.
    Ali to tek onda kad se budu finansirali iz ličnih izvora i od priloga svojih vernika.
    Od narodnih para i u narodnim školama to treba strogo zabraniti !!!
  • Muharem Beogradjanin

    30.01.2023 12:27
    Ministar prosvete
    Ministar prosvste nema apsolutno prava kad podseca na tradicije. ima tradicija koje su pozitivne a i onih koje su nagativna. Na priner Iran. U iranu su tradicije i religija doveli drzavu u moralnu propast i katastrofu. zbog tradicije i religije danas ubijaju svoju decu, studente i intelektualce. tradicije nisu uvek dobreza narod i drzavu. hoce li srbija da se vrati u 14 ili 15 vek kao Iran. OK neko ko procita ovaj komentar mozda da pomisli jel ova lud, o cemu pise?
    Razmislite dobro. u iranu se to nije deslo od jednom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.