Kurti: Upozoren sam o smanjenju podrške Zapada ako Kosovo ne bude konstruktivno

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je dobio upozorenja o mogućnosti smanjenja podrške Zapada, ukoliko Kosovo ne bude konstruktivno u dijalogu sa Srbijom.

Kurti je za Radio Slobodna Evropa, govoreći o evropskom planu za normalizaciju odnosa dve strane, rekao da mu on nije predstavljen u formi "uzmi ili ostavi", već kao platforma za dalju diskusiju.

On je ponovio da je evropski predlog dobra osnova za razgovor, ali da ne sadrži sve ono što bi Kosovo želelo.

Kurti je dodao i da očekuje intenzivan dijalog sa Srbijom, kako bi dogovor bio postignut "u pomenutom vremenskom okviru, a to je mart 2023. godine".
 
"U preambuli (nacrta sporazuma) ima pet rečenica, a ukupno deset članova. Takođe sam poslao svoje komentare, jer mi nikada nije rečeno da je ovo predlog 'uzmi ili ostavi'. Dakle, takvog ultimatuma nikada nije bilo. Stoga smo i rekli da to u principu smatramo dobrom osnovom za dalje razgovore, za koje se obavezujemo da razgovaramo kad god nas pozovu u Brisel", kazao je Kurti.
 
Kosovski premijer naveo je da je potrebno mnogo toga razjasniti u tom sporazumu, pošto on postaje u potpunosti primenjiv kada se otklone nejasnoće.
 
"Sada, na poslednjem sastanku koji smo imali 20. januara, insistirao sam da i pet država EU koje ne priznaju Kosovo, činom sporazuma promeni stav, jer se upravo pomaže puna normalizacija (odnosa) kroz priznanje petorke koja se još nije pridružila većini država članica Evropske unije", kazao je on.
 
Dodao je da njegova glavna primedba koju je pomenuo na prošlom sastanku, iako ima i drugih, ima veze sa univerzalnim priznanjem koje je potrebno u okviru Evropske unije i NATO-a, gde Kosovo teži da se učlani.
  • Miloš

    29.01.2023 11:11
    Hajde da se skupimo ispred sku
    Pošto čitam da SNS planira da napravi skup podrške Vučiću u borbi da se plan prihvati i proda KiM, ljudi, ko je protiv, hajde da se skupimo ispred skupštine takođe i da se čujemo, i da se zna da Srbija i srpski narod nije za sporazum i izdaju. Oni od vas što hoće u EU po svaku cenu imate Vučićev skup pa pravac kod njega.
  • Penzos

    28.01.2023 12:18
    ???
    Vise puta sam pisao da je glavni covek na Kosovi (KiM) Haradinaj samo sto radi iz senke Amerike. On ce odluciti o statusu svih na KiM , zivi bili pa videli !???
  • Banderaš

    27.01.2023 23:17
    Mi,građani srbije sve što saznamo o sadržaju razgovora i potpisanim dokumentima iz Kosovskih medija,Hrvatskih medija i sa evro news. Srbija je u potpunom medijskom mraku,nikakve informacije o izdai o prodaji o tolikoj desetogodišnjoj borbi. Ovde ne sme niko ništa da pita,ni u firmi,ni u opštini,ni u školi,tolika demokratija u srbiji,a ne smeš da pitaš odakle Šapiću 800 000€ za vilu u Trstu,odakle Vučiću 3000 € (komad) za sakoe marke Grieder koji nosi na sebi,odakle Suzani Vasiljević 4000€ za tašnu koju je juče nosila.. Demokratija,a ne smeš ni da pitaš zašto te toliko kradu,a nikako "dokle ćete da me kradete".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.