Vučević: Tri tačke čine crvenu liniju u pregovorima o Kosovu

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da su "crvene linije" Srbije u pregovorima oko Kosova "jasne".
Vučević: Tri tačke čine crvenu liniju u pregovorima o Kosovu
Foto: 021.rs (arhiva)

To su, po njegovim rečima, obavezno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), nepriznavanje Kosova kao druge države i njegovog članstva u Ujedinjenim nacijama.

"Sve ostalo je predmet za razgovore", rekao je Vučević za Dnevnik.

On je optužio premijera Kosova Aljbina Kurtija da će koristiti "najperfidnije i podmukle metode kako bi eventualno isprovocirao neki sukob i Srbe nastavio da kriminalizuje i predstavlja kao loše momke".
 
Upitan za izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odluka o Kosovu neće biti doneta mimo građana, Vučević je povodom spekulacija da li bi to značilo održavanje referenduma ili vanrednih parlamentarnih izbora, rekao da će biti upotrebljeni "svi demokratski potencijali" i da će "sve biti pred očima javnosti".
 
Ministar je dodao da je nedavno podizanje borbene gotovosti vojske i policije na najviši stepen bila "poruka da će se preduzeti sve mere da se zaštiti srpski narod i sačuva Srbija".
 
"To je bio odgovor na neposrednu ratnu pretnju i ono što čini Priština da bi ‘izvršila udar’ na sever Kosova i Metohije“, kazao je Vučević.
  • Crvene linije

    29.01.2023 09:06
    Srbima ZSO skoro nista ne donosi, ali ajd da kazemo kad je vec potpisano Siptari moraju da je formiraju, od viska glava ne boli. Crvena linija je tu nesto drugo, taj Briselski sporazum je potpisan pre 11 god i Srbija je svoje ispiunila tacke ,a Pristina tacku ZSO nije, tu je crvena linija nastaviti bilo kakve razgovore dok se ne ispuni potpisano od strane Pristine. Zato mi nije jasno sto su u opste primili Fra-Nem papir da pogledaju ako nije prosli sporazum ispunila Pristina. Za ove ostale 2 crvene linije koje Vucevic pominje nepriznjavanja Kosova kao druge drzave i clanstva u UN, mislim da je crvena linija u opste razgovarati o tome, ne treba ni doci u poziciju da ti donose takve ultimatume, ne treba ni primiti takvu delegaciju a kamo li papir. Kad to jednom iz EU shvate da su to crvene linije Srbije morace da Srbiju prime u EU u kompletu sa 1244 rezolucijom koju su sami i izglasali svi u UN. iz razloga da nebi imali ODKB i BRIKS tvrdjavu u centru i raskrsnici svih puteva Evrope. Od sada cvrsci stav je resenje koje dovodi do stabilnosti
  • Liman

    29.01.2023 08:27
    Ja mislio da su tri tačke Galens, Liman na vodi i privatizacija našeg grada
    .
  • R49

    29.01.2023 07:53
    Bla, bla, bla,...
    Teme dana ranije su bile: atentati na vođu, digitalizacija, dronovi, predaja nije opcija, lavovska borba, liderstvo u regionu itd. Sada su crvene linije glavna tema, praznjikava i besmislena kao i sve prethodne jer je vlast vezanih ruku u ovom slučaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.