Novo istraživanje pokazalo: Za članstvo Srbije u EU 43, a protiv 32 odsto građana

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate članstvo Srbije u EU?" 43 odsto građana Srbije glasalo bi za, 32 odsto bi glasalo protiv.
Novo istraživanje pokazalo: Za članstvo Srbije u EU 43, a protiv 32 odsto građana
Foto: 021.rs
Istovremeno, uopšte ne bi glasalo 13, a 12 odsto ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje, rezultat je najnovijeg istraživanja javnog mnjenja "Evropska orijentacija građana Srbije".
Ministarstvo za evropske integracije sprovelo je redovno istraživanje javnog mnjenja, u kome je učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, na teritoriji Srbije (bez Kosova i Metohije), a prema standardu Evrobarometra, saopšteno je iz Ministarstva.
Što se tiče podrške reformama, ona je kod građana, kao i prethodnih godina ostala visoka te od ukupnog broja ispitanika dve trećine (65 odsto) smatra da bi reforme neophodne za ulazak naše države u EU trebalo sprovoditi, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije Srbije, saopšteno je iz Ministarstva.
 
Na pitanje o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. godine do danas, 28 odsto ispitanika je od ponuđenih odgovora prepoznalo da je EU najveći donator našoj državi, a iza njih se nalaze Kina, Rusija i Norveška.
 
Poredeći sa zvaničnim podacima o bilateralnoj pomoći, građani identifikuju EU kao najvećeg donatora, a dalji redosled najvećih bilateralnih donatora je Nemačka, Švedska i Italija.
 
Trećina ispitanika upoznata je sa činjenicom da se u Srbiji sprovode projekti finansirani sredstvima EU, posebno u oblastima zaštite životne sredine, obrazovanja, zdravstva, nauke i inovacija, prekogranične saradnje, energetike, kulture, transporta, poljoprivrede, razvoja privatnog sektora, reforme javne uprave i pravosuđa i unutrašnjih poslova.
 
U pograničnim oblastima taj procenat je mnogo veći jer čak polovina ispitanika (48 odsto) zna da se u njihovim sredinama sprovode projekti u okviru prekogranične saradnje, a više od 80 odsto njih se u potpunosti ili delimično slaže da vide konkretne rezultate sprovođenja ovih projekata finansiranih iz fondova EU.
 
Da bi i država i oni lično imali koristi (ili mnogo koristi) od članstva naše države u EU smatra 38 odsto građana.
 
Kako se navodi, građani smatraju da će najviše koristi od ulaska Srbije u EU imati velike kompanije, industrija, mala i srednja preduzeća (ukupno 35 odsto), zdravstvo 11 odsto, školstvo 10 odsto, te sudstvo i socijalna zaštita po sedam odsto.
 
Poljoprivreda će, smatra 21 odsto građana, najviše izgubiti ulaskom Srbije u EU.
 
Kao najznačajnije reforme i one koje najviše utiču na njihov svakodnevni život, građani vide borbu protiv korupcije i reformu zdravstvenog sistema - njih 17 odsto, zatim bolju zaštitu ljudskih prava te reformu obrazovnog sistema - smatra 12 odsto građana, i reformu pravosuđa - njih 11 odsto.
 
Sledeće po važnosti su im unapređenje poljoprivrede - 11 odsto, i bolja zaštita životne sredine (10 odsto).
 
Za najveći broj građana članstvo u EU predstavlja mogućnost putovanja unutar EU (15 odsto), više mogućnosti zapošljavanja (14 odsto), put ka boljoj budućnosti mladih ljudi (13 odsto), ali za 13 odsto ispitanika predstavlja i rizik da izgube sopstveni kulturni identitet.
 
Najveći procenat građana, njih 41 odsto, izrazili su spremnost da zbog ulaska u EU, izmeni dosadašnje životne navike kao što su odvajanje smeća za reciklažu, plaćanje kaucije za PET ambalažu, štednja energije i vode.
 
Trećina navodi da bi bila spremna da menja i svoje radne navike sa istim ciljem, a pre svega radno vreme, dužinu godišnjeg odmora i beneficije koje ima na poslu.
 
Na pitanje u kakvom bi društvenom sistemu voleli da žive, građani kao uzor najpre navode Švajcarsku (25 odsto), a potom Nemačku (20 odsto) i Norvešku (14 odsto).

Teme

eu
  • Milii NS

    30.01.2023 01:43
    Za EU i humanost sam!
    Protiv ulaska u EU su oni faktori u Srbiji koji bi da i dalje rade neposteno i koji nisu za postovanje ljudskih prava i sloboda ,jer je u EU kriminal manji i veca je vladavina prava i postovanje ljudskih prava i sloboda, mislim!
  • Нисам ја

    29.01.2023 20:14
    Него Чика Јова Змај
    Кад би јелен им'о крила, то би брза птица била
    Кад би увек био мај, пећима би био крај
    Кад би..., ал' што не мож' бити, о том немој говорити!
  • Vladan

    29.01.2023 16:57
    @Vule

    A možda bi bio i veći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija