Ružić: Školska slava elementarno pravo verujućih građana, prirodno je da se seče kolač

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je obeležavanje školske slave Svetog Save uz sveštenika i seču slavskog kolača "elementarno pravo" koje verujući građani mogu da iskoriste.
Kako je istakao, to je i u skladu sa Ustavom Srbije.
"Naravno da postoje ljudi koji su ateisti, poput dotične direktorke (škole u Sečnju), ali to ni na koji način ne znači da kada ste direktor, u skladu sa onom krilaticom 'država to sam ja', to nije tako. Ustav sve ovo dozvoljava, bez obzira što su crkva i država odvojene", rekao je Ružić.
Ocenio je da "nema potrebe da se baca senka na obeležavanje školske slave Sveti Sava", kao i da je "prirodno da se seče kolač".
 
Ministar se osvrnuo i na uvođenje obaveznog srednjeg obrazovanja, koje je predviđeno Strategijom obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, ističući da se tome stremi, ali da "nije imperativ u ovom trenutku".
 
Prema njegovim rečima, Ustav Srbije govori da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno, a da je srednje besplatno, odnosno da trenutno nije obavezno.
 
"Ukoliko se ovaj strateški orijentir bude realizovao do 2030. godine, svakako će biti potrebno da i naš najviši pravni akt pretrpi promenu u tom delu, tako da u svakom slučaju to jeste nešto čemu težimo, ali je referentna analiza svakako potrebna", kazao je Ružić.
 
Objasnio je da je prethodno neophodno definisati sve prethodne korake i uraditi kvalitetnu analizu mreža srednjih škola, kako bi se "jasno definisala mogućnost veće dostupnosti škola svim učenicima, posebno u nedovoljno razvijenim sredinama".
  • Djordje

    31.01.2023 04:45
    A djaci!
    Njima je Sava od uvek bio simbol- SLOBODNOG DANA!
    Malo neki tu oko priredbe, a ostali ladovina, pa jos kad padne u petak ili ponedeljak , sreci nema kraja!
  • Marta

    30.01.2023 16:38
    Jao Boze, smiluj se!
    Ono kad ti socijalista pobrka pojmove prosvetitelj/svetitelj pa pocne da pametuje! Mozda malo da se obrazujete, Ministre!
  • Andrija Šrek

    30.01.2023 16:22
    ??
    Ministru nešto baš ne ide ovo objašnjavanje. Za početak, da li je školstvo u ingerenciji Zakona o crkvama i verskim zajednicama, ili je u nadležnosti Ministarstva obrazovanja, koje je dužno da poštuje najviši pravni akt države, Ustav?
    Da ne idemo dalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.