Centar za demokratiju: Svetog Savu u školama gledati kao prosvetitelja, ne sveca i osnivača crkve

Fondacija Centar za demokratiju ocenila je da bi dan Svetog Save (Rastka Nemanjića) kao prosvetitelja i osnivača škola trebalo u školama praktikovati kao doprinos promociji pismenosti i znanja.
"Škola, međutim, ne treba da bude mesto gde se Sava Nemanjić proslavlja kroz verski obred, kao svetac ili osnivač crkve. U skladu sa našim Ustavom, država, pa i državne škole odvojene su od crkve", navodi se u saopštenju te fondacije.
Naglasili su da državne škole pohađaju đaci svih veroispovesti, kao i ateisti, i da je zbog toga neophodno poštovati i njihovo opredeljenje i u školu ne uvoditi crkveni obred kao opšti i obavezujući za sve.
Podsetili su da je u skladu sa Ustavom Srbija svetovna (sekularna) država i da su crkve i verske zajednice odvojene od nje, kao i da je zakonom utvrđeno da sistem obrazovanja i vaspitanja mora da obezbedi za svu decu i učenike poštovanje ljudskih prava i prava svakog deteta, kao i uvažavanje ljudskog dostojanstva.
 
"Osnovni ciljevi obrazovanja su i poštovanje građanskih sloboda i sposobnosti za život u demokratski uređenom pravednom društvu, kao i razvoj i poštovanje rasne, nacionalne, kulturne, jezičke, verske, rodne, polne i uzrasne ravnopravnosti, tolerancije i uvažavanje različitosti", dodaje se u saopštenju.
  • Anna

    31.01.2023 11:42
    Srbija nije demokratski uređeno pravedno društvo, i pre će nestati nego što će to postati.
  • Vladan

    31.01.2023 09:27
    @Профа

    Auu sine, koliko treba da budeš neobrazovan i napaćen da ti neko malo ostvarenije feudalno derle bude "najvažnija ličnost srpske istorije". Nisam baš siguran da si ti uopšte išao u srednju školu, čak ni u neku vrljavu.
  • Djordje

    31.01.2023 04:33
    A decu zabole!
    Jel od uvek Sveti Sava djacima (osim onima sto su ucestvovali u priredbi) je samo simbol jedne stvari- slobodan dan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.