Izgradnja gasne veze Bugarska - Srbija počinje sutra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev prisustvovaće u sredu, 1. februara, početku izgradnje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji.
Izgradnja gasne veze Bugarska - Srbija počinje sutra
Foto: Pixabay
To je navedeno u saopštenju pres službe bugarskog predsednika.
Međusistemska gasna veza "Bugarska - Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, dodaje se u saopštenju koje su prenele Novinite.
Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.
 
Skupu povodom početka izgradnje gasovoda prisustvovaće i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov, navodi se u saopštenju.
 
Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava Srbijagasa.
 
Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom 2023. godine.
 
Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata. 
 
Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.
  • zztop

    31.01.2023 09:31
    A da nije "malo sutra" ...
  • Mile

    31.01.2023 08:51
    Ko je u upravnom odboru
    Moglo je i mnogo ranije.
  • Dragan

    31.01.2023 08:47
    tu
    južni tok, turski tok-neko ukrao zavarene cevi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.