FOTO: Počela izgradnja gasne veze Srbija - Bugarska

Počela je izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji.
Međusistemska gasna veza "Bugarska-Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.
Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a predviđeno je da bude operativan sredinom ove godine.
Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska je 85,5 miliona evra, od kojih Evropska investiciona banka (EIB) kreditira 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa.
 
 
Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. godine. Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektoru sa Grčkom dobijati prirodni gas iz Azerbejdžana i LNG (tečni) gas preko luke na severu Grčke.
 
Gasni interkonektor će biti povezan sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje tim energentom iz Azerbejdžana i iz Kaspijskog regiona.

Teme

GAS
  • @zztop

    01.02.2023 15:52
    Tako su pametnjakovici kao ti pricali i o Juznom toku pa danas svaki m3 stize tim gasovodom.
    I da … u upaljacu je TNG gas a ne prirodni gas
    I to sam ti resio.

    GasAdzija
  • zztop

    01.02.2023 13:22
    Proći će puno vremena da dočekamo bar upaljač da napunimo iz ovog gasovoda...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.