Pokrenuta inicijativa da srpski jezik bude obavezan predmet za đake iz Rusije i Ukrajine

Društvo za srpski jezik i književnost uputilo je inicijativu Ministarstvu prosvete da srpski kao strani jezik postane obavezan izborni predmet za đake koji su došli iz Rusije i Ukrajine.
Pokrenuta inicijativa da srpski jezik bude obavezan predmet za đake iz Rusije i Ukrajine
Foto: Pixabay (ilustracija)
Zbog znatnog povećanja broja đaka pripadnika ruske i ukrajinske nacionalnosti, nastavnici se suočavaju sa problemom nastavnog programa, jer se metodika nastave srpskog kao maternjeg jezika razlikuje od metodike srpskog kao stranog, prenosi Politika tekst te inicijative. 
Inicijativa, koju je Društvo za srpski jezik i književnost uputilo ministarstvu, predlaže da se srpski kao strani jezik doda na listu izbornih predmeta i da učenici kojima srpski nije maternji budu u obavezi da ga izaberu.
Prema podacima u "Politici", u školama u Srbiji ima 80 đaka iz Ukrajine i 643 iz Rusije.
  • rešenje

    02.05.2023 23:34
    Neka idu u škole sa rusinskim nastavnim jezikom, ima ih u nekoliko mesta u Vojvodini. A ima i odeljenja sa ruskim nastavnim jezikom.
  • U čemu je

    02.02.2023 16:57
    Problem gospodo
    Svi vi koji dolazite od nekud, ne zanima me ko ste i sta ste i zbog čega ste došli u Srbiju,želite da ostanete ovde, da sljakate, da se razmnožavate, dišete isti vazduh kao i svi ostali, e lepo ćete da naučite srpski, da naučite himnu, da naučite naše običaje, kulturu i tradiciju, da se asimilujete malo. Šta?? Previše radikalno?? Kukate?? Jeli, ajde kod nemca, madjara ili italijana, da vidim jel može baš kako vi hoćete ili ćete malo da slušate prvo sta vam se kaže.
  • Dule

    02.02.2023 11:12
    Srećom mogu u AP Vojvodini da se raspitaju kako se održava nastava, samo treba da pitaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.