Ukrajinci u Vojvodini i Srbiji u strahu: Pored psiholoških pritisaka, dobijaju i pretnje

Dezinformacije i propaganda vezane za rusku agresiju na Ukrajinu izazivaju strah i nepoverenje kod pripadnika ukrajinske zajednice u Vojvodini i Srbiji, piše portal VOICE.
Ukrajinci u Vojvodini i Srbiji u strahu: Pored psiholoških pritisaka, dobijaju i pretnje
Foto: FoNet (Zoran Mrđa)
Novinar i politikolog Boris Varga rekao je za VOICE da zbog svojih stavova o ratu u Ukrajini od početka agresije redovno dobija pretnje preko Fejsbuka, kao i da je u liftu zgrade u kojoj živi nacrtan simbol ruske okupacije - slovo "Z".
"Svestan sam da je to zbog mojih javnih novinarskih i politikoloških stavova", rekao je Varga.
 
Dodao je da su vojvođanski Ukrajinci uplašeni prevashodno zbog prisutne agresivne proruske propagande u Srbiji.
"Rusiji nije uspelo da u Evropi sačuva te kanale propagande, odmah su države Evropske unije i EU kao takva reagovali i zabranili medije ruskog porekla poput Raša tudej (RT). S druge strane, u Srbiji se to nije dogodilo, a dok se Rusija nije konsolidovala, ovde su mediji dobrovoljno propagirali rusku stranu priče", ocenio je Varga.
 
Prema njegovim rečima, velika žrtva proruske propagande jeste proevropsko raspoloženje građana Srbije, koje neprestano opada.
 
"Beograd je i dalje u tom limbu, čas na strani EU, čas na strani Moskve i to se menja po potrebi jedne stranke, jednog režima, jednog čoveka - predsednika Srbije. I biće tako dok god Zapad bude dopuštao Srbiji prostor da vodi antizapadnu, antievropsku, prorusku politiku, iako ona nije u skladu sa kandidaturom Srbije za EU", rekao je Varga.
 
Predstavnik Evropskog kongresa Ukrajinaca Miroslav Hočak rekao je za VOICE da ukrajinska zajednica za sada nije imala problema u smislu fizičkih napada, ali je dodao da su psihološki pritisci "svakodnevica".
 
"Nije prijatno ići ulicama na kojima je ispisano 'Z', kao ni videti da se prodaju majice sa likom Putina. To čak i nije normalno i pokazuje koliko je iskrivljena slika u Srbiji, da ono što je u Evropi nenormalno kod nas, na žalost, postaje normalno", kazao je Hočak.
 
On je ocenio da je od 2008. godine Rusija zauzela medijski prostor Srbije, od kada taj uticaj neprekidno jača.
 
"NIS je danas najprofitabilnija kompanija Srbije i verovatno se odatle puno šta finansira", rekao je Hočak.
 
Igor Mitrović, član građanske neformalne grupe "Rusi, Belorusi, Ukrajinci i Srbi zajedno protiv rata" koja organizuje proteste u Beogradu protiv ruske agresije na Ukrajinu, rekao je da članovi te grupe neprestano dobijaju otvorene pretnje.
 
"Oni će nas napasti, siguran sam, u nekom trenutku i to je sad potpuno jasno. Jutros su otvorene pretnje slali. Šta možeš zapravo kad ti neko preti? Ništa. Da menjam način života sigurno neću, da se krijem sigurno neću, govorim u svoje ime i u ime naše grupe. Nećemo da se krijemo sigurno", poručio je Mitrović.
 
Dodao je da straha nema ni kod "ruskih liberala" koji su članovi te grupe.
 
"Oni su pobegli od deset puta gore torture, tako da su i oni spremni", kazao je Mitrović.
  • Jugoslaven

    05.02.2023 23:52
    fasisticko drustvo
    Meni su pretili zato sto mi je majka Hrvatica a inace sam cak i Srbin.Mozete mislite kako je onda nekome koje "cisti" Hrvat,Ukrajinac,Madjar,Rom...
  • РУС

    05.02.2023 23:49
    Русија Русима а не Србима
    Молио бих Србе да се не мешају у наша Руска питања.
    Ми смо побегли од Путиновог режима а ви нам овде паметујете да требамо да ратујемо.
    Нећемо да ратујемо за Путина.Идите ви што подржавате Путина па ратујте уместо нас
    Хвала и Здравствујте
  • /

    02.02.2023 20:23
    /
    dovoljno je procitati komentare pa da naslov clanka bude opravdan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.