NVO: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu, prilika da prihvatimo realnost

Grupa nevladinih organizacija (NVO) zatražila je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Ocenili su da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
Te organizacije su u zajedničkom saopštenju, koje je prosledila Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), ocenile da je to prilika i da se postave temelji za izgradnju dobrosusedskih odnosa Srba i Albanaca koji bi trajno promenili perspektivu celog Balkana.
"Svaka nemogućnost razgovora sa Prištinom ima korene u našoj konfliktnoj prošlosti, te je preko potrebno da se rešenja pronalaze radom na uzrocima koji predstavljaju žarišta našeg nerazumevanja i imaju posledice na svakodnevne živote ljudi", navodi se u saopštenju.
 
Ocenili su da institucije u Srbiji moraju biti odlučne, istrajne i spremne da zaustave ekstremističke politike i delovanja različitih grupa i pojedinaca, uključujući i one koji deluju, ili su delovali, uz podršku srpske vlasti, a koje "ugrožavaju mir, evropsku budućnost zemlje i promovišu kršenje ljudskih prava, diskriminaciju, mržnju i laži u javnom prostoru".
 
"Evropski pregovori Beograda i Prištine i sporazum koji je predstavljen pregovaračkim stranama moraju biti transparetno komunicirani uz iznošenje svih relevatnih informacija u javnost. Novi sporazum dobra je prilika za zaokret Srbije i izgradnju politike pomirenja koja će graditi veze, čuvati mir i jačati vladavinu prava", piše u saopštenju.
 
Među potpisnicima tog poziva su YIHR Srbija, Hartefakt, Centar za praktičnu politiku, Civil Rights Defenders, Institut za evropske poslove, Građanske inicijative, Žene za mir, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom, Beogradski centar za ljudska prava, Biljana Srbljanović, Svetislav Basara i drugi.
  • Branko

    03.02.2023 07:55
    Gospodi Drugosrbijancima je uvek bilo dobro, jos od vremena komunizma, a narocito tada, i oni ne bi nista da menjaju. Sada je dosao jedan od onih momenata kada svaka zverka mora da pokaze svoj trag, pa i oni moraju da se ponasaju i da rade tacno ono za sto su placeni. Pri tome im ni malo nije tesko, jer im Srbija i njeni interesi nisu prioritet: potpisite, dajte sve sto se trazi, sta nas briga, mi mislimo samo na svoju licnu udobnost. To je nase, neko nam je to ostavio, mnogi su krvarili i ginuli da to sacuvaju, a ne da bismo mi to sada poklanjali svetskim silnicima. Mogu da uzmu, ali mi moramo da znamo, da ponavljamo i da ucimo svoju decu da je to bilo i da ostaje nase.
  • S56

    03.02.2023 07:38
    Propast je neminovna
    I pored svega što se dešava u tigru, za neke je glas razuma, glas plaćenika. Znači da su slepilo i ludilo pobedili.
  • A tako

    03.02.2023 06:45
    @Liman
    Znaci to su Vucicevi -
    "drugosrbijanci"!
    Nije se shvatilo ko su oni ustvari. Uvek se mislilo da su to oni koji imaju zube, koji su lazna elita, koji zive u Beogradu u krugu dvojke, koji nikada nisu jeli "podrigusu" cak i kada su gladovali onih godina pod sankcijama svih zemalja sveta, koji sede u kaficima, koji imaju pjenu od piva i kapucina na usnama i koji su lazno prikazani u spotu za Novu godinu 2020. nasuprot divnim, pristojnim ljudima - clanovima SNS!
    Onda je krug "drugosrbijanaca" mnogo veci nego sto se misli, ako se racunaju svi oni koji su proterani iz zemlje, a neki i iz zivota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija