Seli se beogradski Zoo vrt, nova adresa biće na Adi ciganliji

Beogradski Zoološki vrt koji se na Kalemegdanu nalazi od osnivanja 1936. godine, biće premešten na novu lokaciju.
Seli se beogradski Zoo vrt, nova adresa biće na Adi ciganliji
Foto: Pixabay

Novosti prenose da će nova adresa biti na Adi Ciganliji. 

O tome će javnost u petak i zvanično obavestiti gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, prenosi Nova.rs. Kako dodaju, na konferenciji za novinare tim povodom će se oglasiti i glavni urbanista Marko Stojčić.
 
Još uvek nije poznato šta će biti na mestu današnjeg vrta ispod Beogradske tvrđave.
Zoološki vrt otvoren je 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdanu, nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacije u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.
 
Kako je Nova.rs ranije pisala, dugogodišnja ideja da se Zoološki vrt preseli iz centra grada našla se u urbanističkom planu iz 2022. godine.
 
Kako tvrde iz Urbanističkog zavoda Beograda, površina od sedam hektara, gde se sada nalazi Zoo vrt, jeste neuslovna za životinje, pa je ideja da se ovo zdanje prebaci na periferiju grada.
 
Beo zoo vrt osnovan je 12.jula 1936. godine, a svečano je otvoreno pod pokroviteljstvom jugoslovenskog industrijalca i tadašnjeg gradonačelnika prestonice Vlade Ilića. Prvi stanovnici bili su lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, nekoliko vrsta majmuna, egzotičnih biljojeda i ptica, pišu Novosti.
 
Tada je Zoo vrt je obuhvatao tri i po hektara površine, da bi posle bio proširen na sedam, a zatim i na četrnaest hektara. Imao je i skroman terarijum i akvarijum. Središnji deo, "u prirodnom stanju", građen je 1940. Vrt je bio popularan, 1939. bilo je blizu 400.000 posetilaca.
 
U Drugom svetskom ratu vrt je pogođen tokom nacističkog bombardovanja Beograda aprila 1941. godine, kada su, po rečima tadašnjeg direktora Aleksandra Krstić, poginuli i ljudi iz okolnih zgrada, koji su se tamo krili, misleći da zoo vrt neće biti meta napada.
 
Tri godine kasnije, zoo vrt je bombardovan i od strane saveznika. Zbog razaranja tokom rata veći deo životinjskog fonda je izgubljen, kao i sedam hektara zemljišta.
 
Za današnji imidž vrta zaslužan je srpski vajar Vuk Bojović, koji je bio na funkciji direktora od prvog maja 1986. pa sve do svoje smrti u septembru 2014. godine.
 
Najpoznatiji, ali i najstariji stanovnik Zoo vrta je aligator Muja, koji je u kalemegdanske zidine stigao 1937. godine, a procenjuje se da je već tada imao dve ili tri godine. Bio je deo velikog kontigenta životinja, koje su u Beograd stigle iz nekog nemačkog Zoo vrta.
 
O premeštanju Zoo vrta na obod grada govorilo se još 2009. godine, kako bi imao više kapaciteta i za životinje i za posetioce. Međutim, od ideje se odustalo jer je tada utvrđeno da bi eventualno premeštanje na obod grada zahtevalo ogromna sredstva i da bi smanjilo broj posetilaca tokom godine.
  • Mare

    03.02.2023 17:51
    Fino
    Mislim da je to okej odluka iz razloga sto je Beogradski Zoloski jako mali i skucen.Svako ko je bio vise od jednput i poseduje imalo empatije prema životinjam, bi shvatio koliko malo prostora imaju sada prosto razumno je da se prebaci na vecu povrsinu. Mislim da bi taj prostor mogo biti iskoricscen kao neki prostor za kulturna dobra muzeje galerije ili čak botanička bašta ali za zološki vrt je premali.Možda je bio dovoljan kad je Beogradski zološki vrt otvoren i posedovao nekolicinu životonji ,za sadašnju populaciju je premali .
    Nisam ljubitelj sadasnje vlasti i ne slazem se uopste sa istom, ali činjenica je da zooski vrt treba da se prebaci ili barm doda jos jedna lokacija jer su uslovi sad nehumani.
  • Lol

    03.02.2023 11:51
    Ahah Banovo Brdo Novi Dorcol
  • Nikola

    03.02.2023 10:26
    Loša lokacija !
    Apsolutno loš izbor lokacije.Ja sam protiv izmeštanja Zoo-vrta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.