Đerlek: Hirurzi će dobijati platu na osnovu broja operacija, ne mogu da se čuvaju za rad privatno

Državni sekretar Mirsad Đerlek izjavio je da će hirurzi na osnovu broja operacija primati platu.
Đerlek: Hirurzi će dobijati platu na osnovu broja operacija, ne mogu da se čuvaju za rad privatno
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako je naveo, veliki broj njih odlazi ranije sa posla da radi privatno, a prioritet mora da bude državna bolnica.

"Potrebno je znati koliko hirurg treba da uradi lakših, koliko srednje-teških, koliko ekspertskih operacija i na osnovu toga će primiti platu. Oni (hirurzi) rade i privatno, ali prvenstveno mora da se uradi posao u državnoj bolnici. Ne može neko da uradi manji broj pregleda u državnoj ustanovi i da dobije pun lični dohodak, a da se čuva da popodne radi privatno", rekao je Đerlek za Blic.

On je naveo da ni ministarka zdravlja Danica Grujičić ni država ne žele da zabrane lekarima ono što im zakon dozvoljava - da rade privatno, ali da posao prvo mora biti urađen u državnoj bolnici.
 
Takođe je rekao da će domovi zdravlja imati glavnu ulogu u lečenju pacijenata, posebno kada je reč o skrininzima.
 
"Domovi zdravlja nisu dovoljno iskorišćeni, a 60 i 70 odsto pacijenata možemo da zbrinemo na tom nivou", kazao je Đerlek.
 
Prema njegovim rečima, prioritet je da pacijenti budu zadovoljni i biće nastavljeno ulaganje u infrastrukturu zdravstvenih centara.
 
"Klinički centar u Nišu je odavno završen, a u Beogradu će za nekoliko meseci. U Kragujevcu očekujemo da do kraja godine bude raspisan tender za izvođače", kazao je Đerlek.
 
On je dodao da se stabilizacija oko zakazivanja pregleda očekuje u martu.
  • neko iz susedstva

    07.02.2023 10:32
    znaci hirurzi najvise smetaju vlasti, i oni su najgori deo medicinskih radnika, cim se samo oni malo-malo spominju. Slazem se da treba korupciju nemilosrdno iskoreniti, i tu nema dvojbe. Ali isto tako morate shvatiti da je tesko stvoriti dobrog hirurga i da je neophodno da budu jaaako dobro placeni, isto kao i anesteziolozi.
    Vec je veliki nedostatak hirurga jer nece niko da radi izuzetno naporan, odgovoran i stresan posao u 3 ujutru za pare koje dobija. A tek ce se to osetiti.
  • B

    06.02.2023 08:11
    demagogija
    Zakonom uredite da ne sme da se radi i drzavno i privatno.
    Ove izjave su vam kontraproduktivne, i uz vase skupljace glasova koje ste ispalili za posao mogu da vam dodju na naplatu na sledecim izborima.
    Jedina sreca za SNS je sto prakticno ne postoji opozicija.
  • Aleksej

    06.02.2023 06:17
    Xexe
    Aha sugurno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija