Inženjer: Zgrade u Srbiji prilično otporne na potrese, naročito one izgrađene poslednje dve decenije

Zgrade u Srbiji prilično su otporne na seizmičke uticaje, a naročito one izgrađene u poslednjih dvadesetak godina, izjavio je danas građevinski inženjer u Saobraćajnom institutu CIP Slobodan Naumović.
Inženjer: Zgrade u Srbiji prilično otporne na potrese, naročito one izgrađene poslednje dve decenije
Foto: 021.rs
"Za stare zgrade ne mogu da tvrdim mnogo s obzirom da su građene u vreme kada su vladali drugačiji propisi, ali smatram da su zgrade koje su pravljene pre početka Drugog svetskog rata otpornije, s obzirom na dimenzije svojih konstruktivnih elemenata, nego zgrade građene posle Drugog svetskog rata do osamdesetih godina prošlog veka", rekao je Naumović Tanjugu.
Naumović ne smatra da bi zemljotres kao što je bio u Turskoj i Siriji bio katastrofalan za Beograd i da bi veliki broj objekata bio urušen.
Kaže da su prema propisima Srbije, projektanti u obavezi da poštuju zakonsku regulativu kada je reč o projektovanju objekata visoke gradnje u seizmički aktivnim područjima. On je napomenuo da je projektant odgovoran samo za projekat, dok je sve ostalo na investitoru.
 
Naumović kaže da se prekretnica kod nas desila kada je bio zemljotres u Skoplju 1963. godine i da je tada seizmika kao proračunski model ušla u primenu. Posle toga, dodaje, svi projektanti koji su se bavili projektovanjem konstrukcija bavili su se i problemom seizmike.
 
Naumović smatra da zdanja koja su se srušila u Turskoj i Siriji nisu građena u skladu sa uslovima koji su vladali u tom trenutku na terenu i da se nije uzelo u obzir da je reč o području trusnog karaktera.
 
"Kada se dogodi zemljotres ili neka ekcesna situacija tog tipa, onda ga se svi sete i trude se da koriste zemljotres u proračunskom modeliranju. Posle nekog vremena on se i zaboravi. Shodno tome mogu reći da dobar deo projektanata ne obraća pažnju na proračun objekata na seizmičke uticaje, pogotovo kad se nadograđuju zgrade", istakao je stručnjak CIP-a.
 
Kaže da bi uslovi za nadogradnju zgrada trebalo da budu rigorozniji, da svaki objekat koji se nadograđuje mora da bude po zakonu, zatim da statički proračun dokazuje stabilnost i nosivost u slučaju dodatnog opterećenja.
 
"Imao sam priliku da obilazim u našoj zemlji dve ili tri lokacije kada su se događali zemljotresi. Bio sam u Kraljevu, Kosjeriću i video sam kako je to kada u sekundi ostanu bez ičega. To su jako stresne i problematične situacije, posebno za one koji bukvalno ostanu bez krova nad glavom", rekao je Naumović.
 
Predsednik Sektora građevinarstva, industrije građevinskog materijala i stambene industrije Unije poslodavaca Srbije Veselin Ražnatović je rekao Tanjugu da bi bilo manje razaranja i žrtava u Turskoj i Siriji da je bio dobro fundiran teren i ispitano zemljište ispod objekata, kao i dobro pripremljene zgrade.
Ražnatović ističe da se pre početka izgradnje bilo kog objekta, čak i porodične kuće, mora ispitati zemljište i pripremiti teren da bi mogao da izdrži težinu budućeg objekta, a zatim angažovati dobrog inženjera i uraditi dobar statički proračun.
 
"Dva razloga su zašto zgrade onako padaju, jedan je samo izvođenje radova, nedovoljno armature, betona i slično, a drugi je nepripremljeno tlo. Videli ste onu zgradu koja tone, sigurno je bila na nekom podvodnom terenu, pa je zemlja progutala. To je sve posledica toga što se nikada ne konsultuje struka, nego se u trci za bržom zaradom i većim brojem kvadrata radi to što se radi", rekao je Ražnatović.
  • Garavi sokak

    22.02.2023 19:15
    pitanje
    Imam samo jedno pitanje, zasto u ugovorima za novogradnje pise da je garancija 5 godina?! Xasto ne 20, 30, 50? To je garancija da se u tom periodu nece srusiti. Moja zgrada ima 20 g, prosla je sve te rokove.
  • @Bojan

    10.02.2023 11:27
    Svako ko nema misljenje kao ti, je bot, ludak, glupan, nepismen itd. Dok ti sve znas i u sve se razumes. Doticni komentator vec godinama ovde pise i sasvim je jasno da je u pitanju pravi inzenjer i da nije politicki obojen kao ti i tebi slicni agresivni i ograniceni umovi.
  • Bojan

    10.02.2023 10:02
    @Samo pitam

    Prosečan bot samo lupeta u korist vlasti, ovaj lik ima mnogo dublje probleme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija