Muž ambasadorke Ane Hrustanović postao direktor Telekoma u Briselu: "Ne postoji zakonska prepreka"

Damir Hrustanović, muž Ane Hrustanović koja je šefica misije Srbije u EU, postao je direktor novootvorenog predstavništva Telekoma Srbije u Briselu, prenosi N1.
"Sa zakonske strane, ne postoji prepreka da suprug ambasadorke dobije položaj u predstavništvu državne firme. Da li je on najbolji izbor za to mesto - ne može se zaključiti spolja gledano, jer Telekom nema obavezu da raspisuje konkurse", navodi za N1 Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.
Damir Hrustanović je sin Radmile Hrustanović, nekadašnje gradonačelnice Beograda i zamenice gradonačelnika. Njegova supruga Ana Hrustanović, bila je ambasadorka u Rimu od 2011. do 2016. godine, a šefica Misije Srbije pri EU u Briselu postala je 2016. godine.
Sredinom dvehiljaditih, Damir Hrustanović bio je predsednik Nadzornog odbora Javnog preduzeća Nacionalni park Tara, a sa te dužnosti je razrešen odlukom Vlade od 20. oktobra 2005. godine.
 
Inače, Telekom je juče otvorio svoje predstavništvo u Briselu, obrazlažući svoje prisustvo kao "prirodno, pošto će Srbija biti članica EU". Otvaranju je prisustvovao generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, predstavnici Ambasade Srbije i misije Srbije u Briselu, a kako saznaje N1 i pojedini lokalni lobisti i ljudi iz Srbije povezani sa našim institucijama.
 
Lučić je, inače, izjavio i da će kancelarije u predstavništvu da koristi i Euronews Srbija.
 
Ana Hrustanović - bez diplomatskog iskustva pravo u Rim, bila PR Tadiću
 
Kako je list Danas ranije pisao, glavna referenca za izbor Ane Hrustanović na funkciju šefa misije u Briselu bili su, navodno, njeni odlični kontakti sa tadašnjom evropskom šeficom diplomatije, Italijankom Federikom Mogerini.
 
Danas je svojevremeno pisao da je svoju karijeru Ana Urošević Hrustanović otpočela zahvaljujući Srđanu Šaperu, vlasniku agencije "Mek Ken Erikson", sa kojim je jedno vreme i radila kao menadžerka za odnose sa javnošću, a koji ju je, kako se navodi, preporučio Borisu Tadiću, tadašnjem ministru odbrane u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Ona vrlo brzo postaje njegova portparolka, podseća Danas.
 
Saradnju sa Tadićem nastavila je i kada je on postao predsednik Srbije, a kasnije su joj vrata otvorena u Ministarstvu spoljnih poslova. Kako navodi Danas, 2009, kao kadar DS-a, sa 28 godina i nimalo diplomatskog iskustva poslata je na službu u Rim, da asistira tadašnjoj ambasadorki Sandi Rašković Ivić. U ambasadi u Rimu obavljala je poslove prvog savetnika, a potom i savetnika za političke poslove, da bi 2011, nakon opoziva Raškovićeve, postala naš najmlađi ambasador, podseća list Danas.
 
"Diplomatska" porodica i najplaćenija ambasadorka
 
Istovremeno sa Aninim unapređenjem u Rimu, kako je pisao Danas, njena svekrva Radmila Hrustanović imenovana je za ambasadorku u Slovačkoj, čime je medijima dat još jedan šlagvort za priču o nepotizmu. Ana je u žižu javnosti došla i nekoliko godina kasnije, kada je obelodanjeno da je sa oko 6.000 evra mesečno najplaćeniji srpski ambasador i da živi na visokoj nozi u skupocenom rimskom stanu, koji mesečno sa režijama košta od 3.000 do 4.000 evra, navodi se u tekstu.
 
I pored mnogih nagoveštaja da će iz Večnog grada biti vraćena u Beograd, Ana Hrustanović dočekala je u Rimu kraj mandata, a u političkim krugovima se spekulisalo da je opstala zahvaljujući lideru JS Draganu Markoviću Palmi, ali i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio zadovoljan kako je pripremila njegovu posetu Rimu, pisao je Danas.
  • Vesna

    24.11.2023 14:21
    Te jedno te isto
    Nikada,al nikada mi nećemo biti normalna država.Sve se svodi na to ko koga zna i kako ga ugurati na dobro mesto i ko je čije dete
  • Kiki

    21.02.2023 02:59
    Ziveo sam u Rimu u vreme kada je bila ambasadorka ali i ranije dok je ambasadorka bila Sanda Rašković Ivić. Kao poslovni čovek znam koliko su Italijani bili iznenadjeni da se prekine mandat Sandi i postavi Ana .Sanda je imala toliko uspesnu diplomatiju u Rimu i politicku i ekonomsku. Imala je znanje i ugled.Kada je Ana Hrustanovic dosla godinama je izgledalo i bilo kao da je samo lepa žena na mestu ambasadorke. Bleda senka diplomate bez iskustva i ozbiljnih poslova . Usput ne zainteresovana da pomogne, obidje ljudima srbima u Rimu ukoliko su imali neki problem.A tada je u Rimu bilo na transplataciji kostane srzi u toku jedne godine u njihovoj bolnici oko 120 ljudi( odraslih i dece)Svi ostali ambasadori (Crna Gora,BIH..)su se zahvalili lekarima u bolnici ,na neki način ,što su na osnovu sporazuma lecili ljude bez novcane nadoknade.Ali zato je Tadic bio bar jednom mesecno u Rimu bili su bas bliski. Tako da dalji tok njene karijere je tok tipican za Srbiju . Strasno je koliko je nestrucnost uoropastila Srbiju.
  • Bg

    09.02.2023 10:05
    Bg
    Srbija se ovakvih krpelja nikada nece otresti. Koliko li ih samo ima, tako skrivenih, polupoznatih, Bog zna. Lepo svi porodicno u Brisel o drzavnom trosku. Placaj narode moj, ti sto deci nemas vise ni za kiflu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.